
De term blockchain zoemt rond in de voedingsindustrie. Enthousiastelingen menen dat het de potentie heeft om de sector radicaal te veranderen. Grote partijen investeren dan ook flink in de techniek, maar voorlopig wordt er nog vooral geëxperimenteerd.
Wat betreft Joost Schuttelaar (links) en Tijmen de Vries van Schuttelaar & Partners kunnen de ontwikkelingen niet snel genoeg gaan. “Ons advies: ga gewoon beginnen.”
Blockchain gaat over hoe je als bedrijfstak samenwerkt; het helpt bedrijven uit dezelfde sector om vertrouwen en controle op te bouwen en transparantie te verschaffen. Het is een systeem waarbij transacties en andere gegevens worden vastgelegd in een database. Dat werkt als volgt: elke transactie wordt opgeslagen in een block. Dit block krijgt een code, waarmee je kan zien dat de transacties in het block niet aangepast zijn. Bij opvolgende transacties wordt een nieuw block geopend met een code die verwijst naar het vorige block. Zo ontstaat een ketting, een blockchain dus. Die wordt beheerd door de gebruikers ervan, er komt dus geen toezichthoudende instantie aan te pas. Alle gebruikers hebben een kopie van de database en zien gelijktijdig welke nieuwe gegevens worden toegevoegd. Wordt er gerommeld in de data, dan klopt de code niet meer en wordt de ketting verbroken. Op die manier creëer je een betrouwbare database en maak je het mogelijk snel in te grijpen. De data in een blockchain is openbaar, maar kan ook versleuteld worden opgeslagen en alleen inzichtelijk worden gemaakt voor gemachtigde partijen. Bitcoin – een digitaal betaalmiddel - was de eerste toepassing die met de technologie van blockchain ondersteund werd. Dankzij die techniek kan bijvoorbeeld een bitcoin maar één keer worden uitgegeven.
_________________________
‘Slagen blockchain in foodsector valt of staat met bereidheid gegevens te delen’
_________________________
Joost Schuttelaar en Tijmen de Vries, werkzaam bij advies- communicatiebureau Schuttelaar & Partners, pionieren samen met Kipster en andere partijen met de opzet van een blockchain waarin de ei-keten in beeld wordt gebracht. Met grote interesse volgen ze de ontwikkelingen rondom blockchain in de voedingsindustrie.
Zonder een concreet voorbeeld laat een blockchain zich lastig uitleggen. Als we kijken naar bijvoorbeeld een appel; welke gegevens zijn dan relevant om op te slaan in een blockchain?
Schuttelaar: “Van grond tot mond komen alle transacties en andere informatie in de blockchain te staan. Zo wordt een kratje appels na het oogsten gelabeld met informatie over het snoeien, waar de vrucht groeide, welke bestrijdingsmiddelen en bemesting zijn gebruikt, wanneer ‘ie uit welke boomgaard is geplukt en hoe. Misschien zelfs wel wanneer de sorteermachine de laatste onderhoudsbeurt heeft gehad. Verder worden details over het vervoer, de opslag, de verkooplocatie en eventuele keurmerken vastgelegd, deels geautomatiseerd, deels handmatig. Dat geldt ook voor appels die in de appelmoes terecht komen.” De Vries: “Bij een samengesteld product zoals een kant-en-klare pizza met veel verschillende grondstoffen en processen die ten dele plaatsvinden in het buitenland, wordt het natuurlijk ingewikkelder. Het opzetten van een blockchain van zo’n product is een grotere uitdaging.” Schuttelaar glimt: “Maar ook leuker!”
________________
Joost Schuttelaar & Tijmen de Vries
Schuttelaar & Partners is een advies- en communicatiebureau dat opereert op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Het bedrijf werd ruim 20 jaar geleden opgericht door Marcel Schuttelaar. Zijn zoon Joost is managing partner en runt de online divisie. Hij ontwikkelt digitale toepassingen en adviseert over effectieve online communicatie. Tijmen de Vries is bij het bedrijf werkzaam als adviseur duurzame ketens. Hij heeft ruime ervaring in agro commodities met complexe internationale ketens, waaronder koffie en thee.
________________
Dit artikel delen op social media