Editie Maand 11 | 2017 11
Home > Editie 11 > FuiteVeal, automatisering is niet moelijk
Later lezen of doorsturen

De familie Fuite, die al 110 jaar een mengvoeder- en melkfabriek in Genemuiden en Kampen runt, is onder de naam FuiteVeal een eigen slachterij gestart. De locatie in Almere is recentelijk uitgerust met het automatiseringssysteem FOBIS van RBK Group.

Hans van Dijk, verantwoordelijk voor de binnenlandse kalfsvleesverkoop bij FuiteVeal, vertelt over het starten van een eigen vleeskalverslachterij in Tubbergen. „Op een gegeven moment liep de familie tegen een voormalige runderslachterij aan in Tubbergen. Na de verbouwing van deze slachterij en enkele succesvolle proefslachtingen, ging FuiteVeal eind 2016 van start met het slachten van blanke en rosé vleeskalveren. Aanvankelijk werden er in de uitstekend geoutilleerde slachterij zo’n 45 kalveren per dag geslacht. Maar de Tubbergense locatie werd na verloop van tijd te krap om er zowel kalveren te kunnen slachten als het kalfsvlees te kunnen uitbenen, verpakken en etiketteren. “De familie Fuite ging daarom op zoek naar een tweede locatie. Dat werd het huidige, centraal gelegen bedrijf aan de Beemsterweg in Almere. Er is daar onder meer geïnvesteerd in een nieuwe uitbeenlijn, een ruime uitbeenafdeling en vijf laaddocks.”

Meegroeien

Tom van den Bulck, sinds enkele maanden Export Manager Europe bij de vleeskalverslachterij, vertelt dat FuiteVeal momenteel 800 kalveren per week in Tubbergen slacht, waarvan het blanke en rosé kalfsvlees in Almere wordt verwerkt en verpakt. „De bedoeling is dat onze slachtcapaciteit volgend jaar rond deze tijd is gegroeid naar 1.200 kalveren per week. Voordat we extra klanten erbij nemen in Nederland en Europa, moet FuiteVeal ervoor zorgen dat alle processen soepel verlopen.”

Korte termijn

Voor de verhuizing naar de nieuwe locatie in Almere ging FuiteVeal in zee met RBK Group. Van Dijk: „We moesten op zeer korte termijn een nieuw automatiseringssysteem hebben, omdat we met het oude systeem tegen problemen aanliepen. Zo ontstonden er soms fouten op de etiketten van ons verpakte kalfsvlees. Voor ons als kalverslachter en kalfsvleesproducent is het uiterst belangrijk dat er altijd de juiste informatie op de etiketten vermeld staat, zoals de slachtdata van de kalveren en de tht van onze kalfsvleesproducten. We kunnen nog zulke grote ambities hebben om mooie producten op de markt te brengen; als de etiketteringsinformatie niet klopt, houdt het op.”           

Geen testfase

Volgens Peter Harmens, algemeen directeur van RBK Group, is het automatiseringssysteem in krap zes weken tijd bij FuiteVeal volledig geïmplementeerd. „Normaal gesproken gaat aan een implementatie een voorbereidings- en testfase vooraf”, verduidelijkt hij. „In deze fase wordt bij een producent een testopstelling van ons systeem neergezet. Medewerkers worden dan opgeleid in de omgang hiermee. Omdat de verouderde automatiseringsoplossing problemen opleverde, en omdat FuiteVeal veel vertrouwen had in de oplossing van RBK Group, is men direct overgestapt op ons systeem; zonder testfase!”

_________________________

‘We moesten op zeer korte termijn een nieuw automatiseringssysteem hebben’

_________________________

Realtime inzicht

“Een consultant van RBK Group leverde na de ingebruikname extra ondersteuning, en gaf de medewerkers van FuiteVeal een ‘on the job’ opleiding” vervolgt Van Dijk. “In FOBIS wordt alles geregistreerd; vanaf de ontvangst van de karkassen vanuit de slachterij in Tubbergen tot en met de verlading van de producten. Met de zeer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke order-en-try-module beschikken de verkopers over alle informatie die zij nodig hebben om hun verkopen succesvol af te ronden. Het realtime inzicht in de voorraad geeft daarbij veel meer rust in de operatie. Daarnaast stuurt FOBIS onder meer het weeg- en etiketteringsproces aan. En zoals je mag verwachten van een specialist in de foodbranche, wordt er voor een sluitende tracking en tracing gezorgd.”  

www.rbk.nl

this article is also available in english

Bronvermeldingen: Meat&Co
Door content bladeren