Editie Maand 11 | 2017 11
Home > Editie 11 > Gezocht: robot met hersenpan
Later lezen of doorsturen

Robots en computers kunnen bijna alles, als het maar standaard en hersenloos is.  Het zijn de braafste medewerkers die er zijn: 24/7, nooit ziek en ze doen exact wat je ze opdraagt; niets minder. Maar ook: niets meer. 

Visiontechnologie, kunstmatige intelligentie, robotisering etc. Er staat razend veel te gebeuren. De kansen zijn enorm. Kijk naar de nieuwbouw van Ameco in Apeldoorn; 12.000 m2 met een complexe productie-installatie. Een huzarenstukje, dat onder andere met behulp van de nieuwste computertechnieken en BIM (Bouw Informatie Model) in 12,5 maand operationeel na het eerste gesprek met de architect. Maar leefbaar wordt het pas als de mens meedoet. Zo hebben we, aansluitend aan de bouw in Apeldoorn, met ‘ouderwets’ denk- en handwerk de kantoren van Ameco voorzien van een eigen identiteit.

Kwaliteit waarborgen in productieprocessen met een hoge automatiseringsgraad is essentieel voor een efficiënt proces, hogere productiesnelheid, een perfect eindproduct. Sensoren identificeren al heel kleine kwaliteitsproblemen, met visiontechnologie worden snelheden behaald die het menselijk oog niet kan evenaren. Koppel deze technologie aan een drone, en je hebt een ideale scanner voor logistiek en tuinbouw. Koppel dat weer aan verticale tuinbouw, en er ontstaat een super compact productiegebouw. En dat is mooi. Maar een robot is emotieloos. En als je niet uitkijkt, wordt jouw product dat ook.

Ervaring is de optelsom van wat er goed en wat er mis ging. Een computer heeft geen hersenpan; geen brein dat af en toe eens fouten maakt. Wie niet de kans krijgt om fouten te maken, wordt een breinloze robot. Juist doordat zaken niet gaan zoals dat zou moeten, worden we ons ervan bewust dat, en hoe, het anders of slimmer kan. Dit vermogen hebben computers nog niet onder de knie. Het heet menselijk vernuft, en daar moeten we zuinig op zijn.

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs B.V.

www.bessels.com

Bronvermeldingen:
Door content bladeren