EP stemt over additieven kebab
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EP stemt over additieven kebab

  • 11 december 2017

Het voltallige Europees Parlement stemt tijdens de plenaire vergadering van 11 t/m 14 december 2017 over een voorstel om fosfaatadditieven in ingevroren, industrieel geproduceerde kebab toe te staan. Mocht het Parlement tegen dit voorstel stemmen dan zal kebab geproduceerd blijven worden onder de huidige wetgeving.

Het huidige debat dat gevoerd wordt gaat over een wetsvoorstel van de Europese Commissie. De Europese Commissie wil met het voorstel toestemming geven om fosfaat aan ingevroren, industrieel geproduceerde kebab toe te geven. In het voorstel wordt onderscheidt gemaakt tussen industrieel geproduceerde kebab (´ingevroren vlees aan een verticaal, ronddraaiend spit´) en traditioneel bereide (verse) kebab. 

In het voorstel staat dat het enkel toegestaan moet worden om fosfaat toe te voegen aan ingevroren vlees aan een verticaal, ronddraaiend spit. Onder het voorstel blijft het verboden om fosfaatadditieven toe te voegen aan vers vlees. De toevoeging van fosfaat zorgt ervoor dat dit ingevroren vlees sappiger en beter bij elkaar blijft. Fosfaat is van nature aanwezig in het vlees, maar de toevoeging van fosfaat wordt gedaan om economische redenen. 

Volgens de gewone wetgevingsprocedure van de Europese Unie moeten voorstellen van de Europese Commissie goedgekeurd worden door het Parlement en de Raad. Zo ook dit voostel. Het Europees Parlement is terughoudender dan de Commissie. Onder parlementsleden bestaan twijfels of fosfaatadditieven geen negatief effect hebben op de voedselveiligheid. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde dat het niet mogelijk is deze gezondheidsrisico´s toe te schrijven aan (toegevoegde) fosfaat. EFSA doet op dit moment extra onderzoek naar de effecten van fosfaatadditieven. Resultaten worden eind 2018 verwacht. 

Verwarring is ontstaan omdat in verschillende lidstaten slechte controle op additieven in etenswaren is. Hierdoor het zou kunnen dat in bevroren kebab fosfaat is toegevoegd, hoewel dit onder de huidige Europese wetgeving verboden is.

Op 28 november 2017 heeft de ENVI-commissie (milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid) van het Europees Parlement een resolutie aangenomen tegen dit voorstel. Deze resolutie wordt instemming gebracht in het voltallige Europees Parlement tijdens de plenaire vergadering van 11 t/m 14 december 2017. De resolutie tegen het commissievoorstel wordt aangenomen wanneer een absolute meerderheid (376 stemmen) de resolutie steunt. 

Er is dus geenszins sprake van een verbod op kebab. Het EP stemt enkel over het feit of fosfaat toegevoegd mag worden aan ingevroren, industrieel geproduceerde kebab.

Bron: Europees Parlement Bureau Nederland

Bron: © chooyutshing