Editie Maand 02 | 2018 2
Home > Editie 2 > de juiste vloer, de juiste afwatering
Later lezen of doorsturen

De voedingsmiddelenindustrie ontkomt niet aan potentieel gevaarlijke omstandigheden: temperatuur, vloeistoffen en vetten vormen nu eenmaal risico’s. Veel daarvan kunnen echter voorkomen worden.

Elke producent heeft een HACCP-protocol voor een voedselveilige productie en de daarbij behorende reiniging van apparatuur en ruimten. Helaas is de afwatering in de praktijk een aspect dat niet de hoogste prioriteit heeft, terwijl de juiste vloer met een goede afwatering aanleggen iets is dat je maar beter in één keer goed kan doen. 

Het ontwerp van veel afwateringssystemen is dikwijls niet goed doordacht, en daardoor niet optimaal uitgevoerd. In het beste geval leidt dit tot onnodig hoge kosten voor reiniging en onderhoud. Maar het kan ook leiden tot besmettingen. Als het afwateringssysteem niet goed is ontworpen, onderhouden en schoongehouden, kunnen bacteriën als Listeria en Salmonella ongestoord groeien. Dit kan leiden tot sluiting van productieafdelingen, zelfs van hele bedrijven. 

Voorkom besmetting 

Ondanks HACCP-normen en schoonmaakprotocollen gebeurt de schoonmaak soms te snel. Alle vuiligheid wordt door de put of goot weggespoeld. Maar de vloer en werkruimte zijn pas écht schoon als ook de afwatering schoon is. Zorg sowieso voor voldoende afschot in de vloeren richting putten en goten, voorkom dat er plassen water blijven staan, zorg voor een goede reiniging en desinfectie. De combinatie van de beste bedrijfsvloeren met de juiste afwatering voorkomt problemen op de werkvloer. RUYS vloeren en ACO werken daarom al jaren samen om de voedingsmiddelenindustrie hierin te ontzorgen. 

De Vegetarische Slager 

Voor De Vegetarische Slager zijn eerdergenoemde problemen niet aan de orde. In de nieuwe productielocatie zijn door Ruys gelijk de juiste vloeren gelegd, onder andere de Margia Graniet en Margia Stone vloeren. De afwatering is verzorgd door ACO. Zo kunnen op deze locatie nog jarenlang veilige producten worden geproduceerd.

www.aco.nl
www.ruysvloeren.nl 

This article is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren