Editie Maand 02 | 2018 2
Home > Editie 2 > Een goede nachtrust
Later lezen of doorsturen

‘Waar lig jij ’s nachts wakker van?’ Wie zich zorgen maakt weet: los het op, dan slaap je weer goed. Ik stelde de vraag ook aan de QA-manager van een voedselproducerend bedrijf. Lang hoefde hij niet na te denken. “…als we maar geen recall krijgen, door listeria of wat anders...”  
Het bedrijf had onlangs een nieuw product ontwikkeld; dat was het goede nieuws. De productontwikkelaars hadden er al hun passie ingestopt. Over alles was nagedacht: de smaak, textuur en portiegrote, de verpakking, de machines en het proces. “Zat jij bij dat ontwerpproces ook aan tafel?” vroeg ik. “Helaas,” was het antwoord. Ik snapte nu zijn zorg wel.

Wij delen een passie; de kwaliteitsmanager en ik. Een passie waarin alles draait om voedselveiligheid. Bij ieder detail willen nagaan hoe je een productieproces zo voedselveilig en hygiënisch mogelijk inricht. Op zo’n manier dat je je straks zo min mogelijk zorgen, en kosten, hoeft te maken. Want een goed ontwerp voorkomt dure challenge testen achteraf. Een open deur? Misschien. Maar waarom gaat het dan toch zo vaak mis?

Zomaar een voorbeeld: maandelijks onderzoeken we voedselproducten op aanwezigheid van stukjes plastic. Het is namelijk eens voorgekomen dat die in een product terecht waren gekomen. Kennelijk zijn machine en proces zo ontworpen dat het kan blijven gebeuren. Had dit voorkomen kunnen worden? Ik denk het wel: door vanaf het begin, al in de ontwerpfase, met de juiste mensen om tafel te gaan zitten. In ieder geval met een kwaliteitsmanager erbij. Ik realiseer me dat dit advies niet zo goed is voor mijn business, maar daar gaat het even niet om. Nu draait het om jullie want ik wens jullie een goede nachtrust; dat helpt bij het nemen van heldere beslissingen.

www.nutrilab.nl

This column is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren