Editie Maand 02 | 2018 2
Home > Editie 2 > Professionele verpakkingen en labels
Later lezen of doorsturen

Verse salades, soepen en kant-en-klaarmaaltijden; Rabbit N.V., een Belgisch familiebedrijf, maakt én verpakt ze. Voor dat laatste gebruiken ze een steeds breder scala aan schalen: klein, groot, vierkant, rechthoekig, rond. Reden om te zoeken naar een nieuw verpakkings- en etiketteermachine die deze diversiteit aankan. 

Rabbit zocht een vervanger voor de Multivac MR Etikettiertechnik, die in 2002 was aangeschaft. “Deze machine is niet ontworpen voor onze nieuwe, ronde, schalen,” vertelt Gert Geysen, Operations Director bij Rabbit in het Belgische Molenstede. “We breiden voortdurend onze productlijn uit. Mede daardoor hebben we steeds meer verschillende schalen in ons assortiment. De nieuwe etiketteringsoplossing moest er ook voor zorgen dat we schalen sneller kunnen verwisselen, tegen lagere kosten.” De overstap naar de MULTIVAC labeller bleek een uitdaging. Niet alleen omdat de machine zoveel formaten en vormen schalen aan moest kunnen, maar ook omdat de labeller geïntegreerd moest worden in een bestaande lijn. De transportband mocht niet langer zijn dan 1,5 meter. 

Moderne maaltijden 

Rabbit gebruikt voor alle productgroepen alleen verse, kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. De samenstelling weerspiegelt de huidige trends en voorkeuren van de consument, ze gebruiken klassieke én hedendaagse recepten; met vlees, vis, pasta, rijst, groenten, peulvruchten en couscous. Het familiebedrijf bouwde door de jaren heen een sterk merk op. Consumenten associëren het met goede smaak en kwaliteit, innovatie en gezond eten. Jaarlijks produceert en verpakt het bedrijf meer dan tien miljoen maaltijden in 24-uurs werking. Ze worden geleverd aan supermarkten in de Benelux en Frankrijk.

Specifiek

Twee MULTIVAC L310 transportbandetiketteermachines, die al sinds juli 2016 in het bedrijf actief zijn, worden gebruikt voor top-etikettering, L-etikettering op de boven- en voorkant, en C-etikettering. Bij deze laatste vorm wordt het label bovenop, over de voorkant en vervolgens aan de onderkant geplaatst. De output van beide machines is 40 tot 50 verpakkingen per minuut. 
Er zijn twee typen snaaraandrijvingen. Bij L- en C-etikettering wordt het label verticaal van bovenaf aangeboden. De schaal neemt het label met zich mee tot aan de aandrukunit, die het etiket op de voorzijde van de schaal drukt. Voor C-etikettering draait de roller ook nog naar beneden en rolt het label stevig tegen de onderkant van de schaal. De rollers aan de bovenkant zorgen er gelijktijdig voor dat het label ook stevig op de top van de schaal vastgezet wordt.

Voor eenvoudige topetikettering brengt een borstel het label van bovenaf horizontaal aan op de schaal. Afhankelijk van de verpakkingslijn, kunnen de lopende richting en de operationele kant van links naar rechts, of van rechts naar links worden ingesteld. Christian Vlasselaer, CEO van MULTIVAC België: “Dankzij de modulaire opbouw van de L310 konden we voor Rabbit een zeer compact model ontwerpen. Dit model voldoet aan de eisen die de ruimte stelt, en kan makkelijk worden aangepast aan de drie verschillende etiketteringstaken.” 

De L310 etiketteermachines moeten snel een eenvoudig kunnen worden omgezet naar andere formaten schalen en etiketten. Dit moet met zo min mogelijk aanpassingen en extra onderdelen. Daarom werden de machines bij Rabbit uitgerust met een in hoogte verstelbare labeldispenser (range 110 mm). Schalen van verschillende hoogtes kunnen daardoor probleemloos over de lijn lopen. Doordat de labeldispenser ook zijwaarts versteld kan worden, komt het label altijd precies op de gewenste plek, ook bij schalen van verschillende breedtes.

Thermal transfer printer 

Voor het printen van de etiketten wordt de ATTO 10 thermal transfer printer gebruikt. Deze kan zowel etiketten, als films met tekst printen: afbeeldingen, logo’s, en data zoals batch-nummer en barcodes. De afdrukresolutie is 300 dpi. De etiketteermachine en printer worden beheerd met HMI 2.0-besturing. Gert Geysen is onder de indruk van de mens-machine interface daarvan: “Het grootste voordeel vinden wij de bijzonder eenvoudige bediening. De nieuwe HMI is gemakkelijk te begrijpen, de besturing is eenvoudig en snel. Dit geldt overigens voor het hele etiketteringsproces. Met de oude etiketteeroplossing moesten we handmatig de hoogte van de transportband voor elke schaal instellen; nu hoeven we alleen de hoogte van de labeldispenser aan te passen. En dankzij de krachtige nieuwe printer kunnen we heel precies de vereiste productiedata op de juiste plek krijgen, in een uitstekende afdrukkwaliteit.”

Voordelen van edge-wrap etikettering

“De resultaten die MULTIVAC biedt, komen volledig tegemoet aan onze verwachtingen,” besluit Geysen. Edge-wrap etikettering biedt vele voordelen: duidelijk is te zien dat de verpakking op het moment van verkoop stevig is afgedicht en niet is geopend. Dankzij het label is de deksel stevig vastmaakt aan de schaal. Zijn de verpakkingen gestapeld, dan is alle belangrijke informatie gemakkelijk te lezen. En, ten slotte; de mooie labels zorgen voor een aantrekkelijke presentatie in het winkelschap. 

www.multivac.nl

This article is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren