Editie Maand 02 | 2018 2
Home > Editie 2 > Tijdwinst: het nieuwe goud
Later lezen of doorsturen

Direct kunnen leveren, is het nieuwe goud. Vandaag besteld, nu geleverd. Kun je mee, dan heb je goud! En anders? Dan ben je als ondernemer weg. 

De wereld verandert razendsnel. Neem een innovatie als 3d-printing, 5 jaar geleden een droom, nu realiteit. Het zet de wereld op z’n kop, ook als het gaat om tijdwinst. Ook 3d Foodprinting gaat het maken. Denk aan prachtig eetbare rasters gevormd naar jouw logo, of per direct de naam van de jarige op een taart in suiker of chocolade. 

Een ander voorbeeld. Januari 2017, we zijn in de showroom van Volkswagen, Berlijn. Prachtig ingericht met Bugatti fourwheeldrives, elektrische Porsche (in 2,5 sec naar 100 km/uur) en ander speelgoed om van te smullen. Eén jaar, en een dieselschandaal, verder: een duffe showroom met onleesbare infopanelen over Nachhaltigkeit (duurzaamheid). Snel schakelen is essentieel.

Wel nieuw in Berlijn was ‘de bezorger van morgen’, een innovatief karretje dat als een hondje achter de postbode aanloopt. Die zijn 60% van hun tijd kwijt aan het naar de fiets lopen en het verplaatsen ervan. Opvallend waren ook de elektrische fietssystemen: de helft smaller dan een bestelbus, terwijl ze evenveel pakketten kunnen vervoeren en vele malen sneller zijn. Deze innovaties zijn dé oplossing voor een actueel probleem dat lector Ploos van Amstel presenteerde op Logistica 2017: in de Amsterdamse Pijp worden 2000 pakketten per dag bezorgd door 1000 busjes, waarvan 800 pakketten door 50 busjes. De overige 950 busjes zorgen vooral voor verkeersopstoppingen. 
 
Wie niet in de gaten lijkt te hebben dat ‘tijd’ het nieuwe goud is, is de overheid. In het bijzonder de Raad van State. Ongelooflijk hoeveel tijd, dus geld, er daar wordt verspild. Het doen van uitspraken op gemaakte bezwaren wordt té vaak uitgesteld, wettelijke termijnen steeds weer verdaagd. Ondertussen staat de ondernemer stil. Weg goud. 

www.bessels.com

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs B.V.

This column is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren