Het Nocospray-concept
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Het Nocospray-concept

  • 13 september 2016

Nocospray is een desinfectieconcept waarbij een vloeistof (Nocolyse-Food), via een droge damp, een ruimte - én alle daarin voorkomende machines en objecten- desinfecteert. Het concept beschikt sinds december 2015 over een CTGB toelating voor de voedingsindustrie. Sindsdien zijn er steeds meer bedrijven die het concept omarmen. 

‘De droge damp komt overal’

“De voedingsbedrijven die dit jaar zijn gestart met het Nocospray-concept onderscheiden zich door hun innovatieve karakter,” vindt Hugo ter Hoeve van Simpel Desinfecteren, leverancier van het product. “Ze innoveren met hun producten en in de productie, en lopen voorop in het gebruik van nieuwe technieken.” Hij noemt namen als Versvishandel Jan van As uit Amsterdam, Bakkerij Deckers uit Banholt en Ad Bergwerff’s Slagerijen uit Barendrecht. Zij vertellen over hun ervaringen met het desinfectieconcept.  

Hoe werkt het?

De Nocospray-machine blaast de vloeistof Nocolyse-Food met bijna 300 km/u via een gepatenteerde nozzle een ruimte in. De Nocospray is bedoeld voor ruimtes van 50m³ tot 1000m³, en de Nocomax voor ruimtes vanaf 500m³ tot 20.000 m³. Tijdens het proces ontstaat een droge damp die zuurstofradicalen produceert. Deze zuurstofradicalen hebben een hoog desinfecterende werking, ze zijn veel krachtiger dan chloor,- alcohol,- of qautsverbindingen. Overal waar de zuurstofradicalen komen, worden de (pathogene) micro-organismen geëlimineerd. Dat kan zelfs tot een log-6 reductie. Tijdens de werking van de Nocospray mag niemand in de betreffende ruimte aanwezig zijn. De radicalen zijn agressief, maar lossen ook snel op, waardoor na een half uur inwerktijd de ruimte volledig veilig weer betreden kan worden. Er blijven geen residuen achter, dus er hoeft niet nagespoeld te worden. Omdat er niets achterblijft, kunnen micro-organisme niet resistent worden. De zuurstofradicalen zijn 100% corrosievrij en 100% biologisch afbreekbaar. De methode past dan ook goed in een duurzaamheidsbeleid. 

Vishandel Jan van As

Vishandel Jan van As heeft zowel de vishandel als Zalmhuis Steur uitgerust met de Nocospray. Directeur Wijgert van As: “Na een goede test met de Nocospray hebben wij deze methode geïntegreerd in onze R&D procedures. Het werkt zeer goed op beide locaties. Bij de Versvishandel reinigen en desinfecteren we elke dag. Eén keer per week gebruiken we de Nocospray, voor extra zekerheid. Bij Zalmhuis Steur wordt de Nocospray dagelijks ingezet en gebruiken we geen ander desinfectiemiddel. Na het reinigen zetten we de Nocospray aan en gaan we naar huis. De volgende dag kunnen we zo weer beginnen. De microbiologische uitslagen zijn uitstekend. Qua kosten zit het ook goed, maar dat wisten we. We hadden van tevoren een goede berekening gemaakt in samenwerking met Simpel Desinfecteren.”

‘De zuurstofradicalen hebben een hoog desinfecterende werking’

Bakkerij Deckers in Banholt

Ook bakkerij Deckers gebruikt de Nocospray één keer per week. Eigenaar Huub Deckers: “Het geeft mij de zekerheid dat schimmels en gisten geen kans krijgen. Wij hebben een vrij grote ruimte met veel productiemiddelen en allerlei hoeken en gaten waar schimmels prima kunnen uitgroeien. Met de reguliere schoonmaak heb ik geen zekerheid dat die risico’s worden weggenomen, met de Nocospray heb ik die wel. Dus één keer per week de Nocospray aanzetten, de deur dichtrekken en maandag weer aan het werk. Ideaal. Het is niet het goedkoopste middel, maar het is het dubbel en dwars waard.” 

Ad Bergwerff’s Slagerijen in Barendrecht

Directeur Leo Bergwerff vertelt dat ze de Nocospray naast de reguliere desinfectie inzetten. Eén keer per week worden de ruimtes gedesinfecteerd. “Dat doen we onder andere om in de verdampers schimmelvorming te voorkomen, als preventie dus,” vertelt hij. “Ook Listeria houden we op deze manier buiten de deur, want de droge damp komt overal. We meten dat regelmatig met teststrips, en de testen zijn altijd goed. De Nocospray is kinderlijk eenvoudig te bedienen. Wij hebben geen spijt van de aanschaf.”

Wielerploeg

Hugo ter Hoeve van Simpel Desinfecteren: “Niet alleen in de voedingsindustrie wordt de Nocospray gebruikt. Toen het medische team van de Lotto Jumbo wielerploeg hoorde over de Nocospray, wilden ze het ook. Het geeft wel aan dat het Nocospray-concept werkt en wordt onderschreven door een vooraanstaand medisch team. Tijdens de Tour de France en de Vuelta hebben ze de hotelkamers van de wielerploeg Lotto Jumbo ermee gedesinfecteerd. De wielrenners zijn daar heel blij mee, want dat maakt de kans dat ze een griepje oplopen een stuk kleiner.” 

www.simpeldesinfecteren.nl

Bron: © Simpel Desinfecteren