Editie Maand 07 | 2018 7
Home > Editie 7 > 100 % Belgische biologische varkensvleesketen opgestart
Later lezen of doorsturen

Biovar.be, Delavi en Colruyt Group lanceren een 100% Belgische biologische varkensvleesketen. De partners willen een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar biologisch varkensvlees en ze willen inzetten op lokaal vakmanschap, met respect voor dierenwelzijn en het milieu. De kweek van bio-varkens wordt verzorgd door BioVar.be en Delavi zal instaan voor de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding. Aan Colruyt Groep de taak om de varkens in exclusiviteit aan te kopen, waarvan het vlees in eerste instantie zal worden verkocht in de winkels van Colruyt Laagst Prijzen en Bio-Planet vanaf de zomer van 2019. 

Door de producent meer in verbinding te brengen met de eindconsument, willen de drie partners een pioniersrol spelen in het aanbieden van smaakvolle, kwalitatieve en duurzame agrovoedingsproducten.

Geboren, gekweekt en geslacht in België

De vraag naar biologisch varkensvlees in België overstijgt het plaatselijk aanbod. Om aan deze vraag te voldoen, moeten distributeurs dit vlees uit het buitenland importeren. De nieuwe keten heeft als doel het tekort in het aanbod aan te vullen, maar ook de ontwikkeling van de biologische landbouw in Vlaanderen vooruithelpen. 

Vraaggericht verhaal

Een productie in gesloten circuit, flink gecontroleerd en aangepast op de vraag, zal de partijen helpen een goede prijs te verkrijgen zonder daarbij de link met de markt te verliezen. Dat terwijl de conventionele kweek nog steeds te lijden heeft onder structurele overproductie en dus een prijs van het varkensvlees zeer afhankelijk is van internationale schommelingen. In Ruiselede (West-Vlaanderen) verwelkomd Biovar.be momenteel honderd zeugen. De eerste biggetjes worden begin 2019 verwacht.

Bron: Colruyt Group

Bronvermeldingen: Beeld: Pixabay
Door content bladeren