Interventies gezonde voeding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Interventies gezonde voeding

  • 16 april 2019

Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) gaf opdracht aan dr. Maaike de Vries en Lea Bouwmeester om te verkennen welke interventies de transitie naar gezonde voeding kunnen versnellen. Hieruit is het rapport ‘Wat eten we morgen?’ ontstaan. Het rapport werd tijdens het Hero Festival op 11 april in Rotterdam gepresenteerd.

Onderwerpen

De kernvraag van dit rapport is ‘Hoe kunnen we de consumptie van groente en fruit bevorderen?’. Er wordt stilgestaan bij de huidige dagelijkse consumptie, hoe erg dat is, en waarom. Daarnaast kijken ze naar de oorzaak waarom we niet voldoende groente en fruit eten.

Kernboodschappen

De auteurs van het rapport stellen dat er niet één product, één regel, één werkwijze, één sector, één partij of één heilige graal bestaat om Nederland meer groente en fruit te laten eten. Het bevorderen van de consumptie van groente en fruit vraagt om meervoudig actie en samenwerking. Ze hebben dit samengevat in een paar kernboodschappen:

- Als we echt willen, weten we hoe we de consumptie van groente en fruit kunnen verhogen. De realisatie hiervan vraagt scherpe maatschappelijke en politieke keuzes en een innovatief productaanbod dat goed aansluit bij de wensen en behoeften van consumenten.
- Maak van Nederland hèt innovatie-laboratorium voor groente en fruit.
- De meeste mensen hebben zin in wat ze zien en wat beschikbaar is. Als we willen dat mensen groente en fruit eten, moet groente en fruit standaard aanbod zijn: aantrekkelijk, makkelijk, betaalbaar, altijd en overal verkrijgbaar.
- Keer de verhouding om tussen groente en fruit en ander aanbod zodat groente en fruit de hoofdmoot vormen: het ‘nieuwe normaal’.
- Meer groente en fruit vraagt om draagvlak in de samenleving. Stimuleer, vergroot en versterk (bestaande) initiatieven van actieve burgers vanuit de samenleving. Geef kinderen en jongeren hierbij expliciet een stem.
- Werkgevers, het onderwijs en de zorg hebben een grote rol, dragen verantwoordelijkheid en hebben een voorbeeldfunctie, juist omdat veel mensen een groot deel van hun dag doorbrengen op school of op het werk.
- Het bevorderen van de consumptie van groente en fruit vraagt actie en samenwerking van verschillende sectoren en actoren, op verschillende niveaus; van burgers, van werkgevers, de zorg en het onderwijs, van producten en aanbieders en tot slot van de overheid.

Download hier het volledige rapport

Bron: © SIGN