Editie Maand 07 | 2018 7
Home > Editie 7 > KU Leuven maakt wereldprimeur met geprinte sla
Later lezen of doorsturen

De KU Leuven is er als eerste in geslaagd om sla te printen. De groene gummibeertjes uit de printer leven omdat deze zijn opgebouwd uit plantenweefsel. De universiteit zorgt hiermee voor een wereldprimeur in 3D food printing. 

Groene gummibeertjes

De gummibeertjes zijn voorlopig nog niet geproefd. Ze komen rechtstreeks uit het laboratorium. De onderzoeker die techniek ontwikkelde; Valérie Vancauwenberghe geeft aan dat de beertjes niet giftig zijn, maar ze zijn ook niet goedgekeurd voor consumptie. Het gaat erom dat er een protocol is ontwikkeld om plantweefsel te printen.

Vruchtenstructuur

De onderzoeksgroep waar Vancauwenberghe voor werkt zet zich al jarenlang in op wiskundige modellen van voedsel. Virtueel fruit is de specialiteit. Er wordt voornamelijk onderzocht hoe groenten en fruit langer kunnen worden bewaard. Samen met professor Lammertyn ontstond het idee om na te gaan of de structuur van vruchten ook in het echt kan worden nagebootst.

Levende plantencellen

Levende plantencellen zijn nog nooit door iemand geprint, ondanks dat er al wel inkt van chocolade, hummus en glazuur in de voedingsindustrie wordt gebruikt. De inkt voor het printen van planten bestaat uit pectine en levende cellen die geïsoleerd zijn uit sla. Hiermee zijn de beertjes geprint. Honingraatstructuur en blokjes zijn ook mogelijk, telkens met een verschillende textuur. 

Geprinte sla bevat één miljoen levende vellen per millimeter. Echte sla bevat 100 miljoen levende cellen per millimeter. Dit maakt dat de hoeveelheid levende cellen in geprinte sla nog niet groot genoeg is, maar ze overleven de printkop. In de toekomst moet het volgens Vancauwenberghe mogelijk zijn ze te laten groeien nadat ze geprint zijn. 

Bron: VILT

Bronvermeldingen: Beeld: Pixabay
Door content bladeren