Editie Maand 07 | 2018 7
Home > Editie 7 > Oliën- en vettensector recordjaar in 2017
Later lezen of doorsturen

In 2017 is de Nederlandse im- en export van oliezaden, oliën en aanverwante producten, zowel in volume als waarde, sterk gegroeid. De oliën- en vettensector staat in de rop drie van de Nederlandse export van agroproducten, met ruim 10 miljard euro (CBS). 

Nederland is leidend in Europa als het gaat om de oliën- en vettenindustrie. Ruim 20% van de Europese export en import loopt via Nederland.

Export

De totale export is met 25% gestegen van 8,1 miljard euro in 2016 naar 10,1 miljard euro in 2017. De export steeg in volume met 17%. De belangrijkste exportlanden zijn: Duitsland (35%), België (16%), Frankrijk (10%) en Engeland (9%). De plantaardige oliën waren de grootste stijgers in 2017. Ook de export van dierlijk vet zat aanzienlijk in de lift. Dit kwam mede door het openen van exportmarkten in Azië en er was een grotere vraag vanuit Scandinavië.

Import

De oliën- en vettenindustrie importeert uit meer dan 100 landen wereldwijd. Duitsland, Indonesië, de Verenigde Staten, Maleisië, Brazilië en Argentinië zijn de belangrijkste leveranciers. De importcijfers laten een waardestijging zien van 9,8 miljard naar 11,8 miljard euro. Daarnaast was er ook 10% volumegroei. Deze komt voornamelijk op het conto van plantaardige oliën, biodiesel, vetzuren en UCOs (used cooking oils). Bij de plantaardige oliën was er met name sprake van een sterke stijging van de import van maïsolie, zonnebloemolie, lijnolie, grondnotenolie en palmolie. 

Bron: MVO

Bronvermeldingen: Beeld: ©Pixabay
Door content bladeren