Editie Maand 06 | 2018 6
Home > Editie 6 > Bijzondere bundeling van krachten: Winst in de was
Later lezen of doorsturen

Er valt in de voedingsmiddelenindustrie veel te winnen in het wassen van bedrijfskleding en ander textiel, zoals kostenreductie, hygiëne en kwaliteit. Drie experts aan het woord over hoe je dat aanpakt: Wouter Paas van Paas Westerbork, Matthias Odink van Laundry Expert en Anthony Hendriks van Christeyns.

Op een bijzondere locatie, het bedrijf Paas High-Care Laundry Cleaning in Westerbork, geven de drie experts hun visie. De locatie is goed gekozen. Aan het ontwerp, de bouw en het proces van deze industriële wasserij hebben ze, ieder vanuit hun expertise, bijgedragen. De specialistische wasserij dient als voorbeeld voor wat zij de voedingsmiddelenindustrie te bieden hebben. 

Airsocks 

Rasondernemer Paas: "Wij leggen ons in onze high-care wasserij toe op het wassen van alleen airsocks (luchtverdeelslangen) en schoenen voor de foodindustrie, onder andere voor FrieslandCampina. De producten verlaten onze wasserij 100% steriel, goed verpakt en grondig gecontroleerd. We demonteren en monteren de airsocks ook en vervangen of repareren versleten exemplaren, zodat de luchtbeheersing optimaal blijft. De belangstelling voor onze service groeit. Meer bedrijven kiezen voor airsocks. Maar nog belangrijker: de industrie gaat steeds professioneler om met hygiëne en ziet het belang van een high-care wasserij voor toepassingen in een foodomgeving.  “Wie hier komt kijken, ontdekt hoe we kunnen garanderen dat de producten 100% steriel bij bedrijven terugkomen. Bijvoorbeeld dat wij een ‘vuile’ zijde hebben in onze wasserij. Die is middels een wand strikt gescheiden van de schone zijde, waar de cleanroom zich bevindt.”

Geen losse eindjes

Daarmee komen we bij de ontwerper en bouwer van de wasserij. Sales manager Matthias Odink was namens Laundry Expert betrokken bij beide. "Ook wij zijn superspecialisten,  de enige die als specialist een wasserij kan bouwen, onderhouden en van chemie kan voorzien. We leveren alle apparatuur voor de professionele wasserij en de juiste producten voor wassen en schoonmaken in de industrie. Daarbij nemen we ook ontwerp en installatie van complete wasserijen op ons, van de engineering tot en met de laatste leiding. Het grote voordeel van onze aanpak: de klant krijgt maatwerk en blijft niet met losse eindjes zitten. Wij regelen alles." Daarbij kijkt Laundry Expert naar de totale kosten van het eigendom van de machine. "Voor deze wasserij bijvoorbeeld bleek het gunstiger een boiler te plaatsen om het water voor de was te verwarmen. Dat scheelde niet alleen in de kosten voor de elektrische installatie; het was ook duurzamer doordat er minder energie verbruikt wordt. Duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema. Wij kijken naar de kosten van het gehele wasproces, van investering en water- en energieverbruik, tot en met de slijtage van het textiel.

Het draait allemaal om het juiste type machine/proces, de keuze van de temperatuur en de juiste chemie. Bij de optimalisering van het wasresultaat en wasproces, werken we nauw samen met Christeyns. Zij zijn ook de fabrikant van de professionele wasmiddelen die wij verkopen.” 

Wasmiddelen en metingen

Christeyns en Qleantec-Christeyns zijn samen dé specialist voor hygiënische concepten voor food. Voor een industrie dus, aldus sales manager Anthony Hendriks, waar hygiëne een eerste prioriteit is. "Fabrikanten die aan supermarkten en foodservice mogen leveren, voldoen aan de strengste eisen." Christeyns levert daar een bijdrage aan met de inzet van de juiste professionele wasmiddelen en periodieke controles van het wasresultaat en de hygiëne, en met schriftelijke rapportages en adviezen over het optimaliseren van het proces. "Dat kunnen adviezen zijn voor de verbetering van de hygiëne, maar net zo goed over het beperken van kosten. We werken voortdurend aan slimme innovaties waarmee steeds efficiënter en tegen lagere kosten gewassen kan worden. Automatische doseerapparatuur hoort daar zeker bij." In het advies aan Paas, werkt Christeyns samen met haar partner Laundry Expert. 

Geen concessies aan kwaliteit

Christeyns verricht, net als bij veel bedrijven in de food, microbiologische metingen en controleert zo of de hygiëne nog aan de norm voldoet. "Als we afwijkingen van de norm vinden, kan dat meerdere oorzaken hebben. Het kan aan de dosering van de wasmiddelen liggen, of bijvoorbeeld aan de machines. Dankzij onze samenwerking wordt de klant nooit van het kastje naar de muur gestuurd. Wij nemen samen immers de volledige verantwoordelijkheid voor het gehele proces van de professionele wasserij. Hygiëne is topprioriteit, maar kostenreductie is net zo belangrijk voor wie aan de retail en foodservice wil leveren. Wij kunnen, samen met Laundry Expert, ondernemers helpen de kosten van het wassen van hun bedrijfskleding en ander textiel terug te dringen; zonder enige concessie te doen aan de kwaliteit."

www.paaswesterborkbv.nl
www.laundryexpert.nl
www.christeyns.com/nl

Foto wasmachine: Loszijde wasmachine in highcare ruimte
Foto installatie: Automatische wasmiddeldosering

This article is also available in English

vlnr: Wouter Paas, Matthias Odink, Anthony Hendriks

Bronvermeldingen: Beeld: ©Van Vliet Fotografie
Door content bladeren