Editie Maand 06 | 2018 6
Home > Editie 6 > De eerste keer meteen goed
Later lezen of doorsturen

Ongeveer vijf jaar geleden betrokken wij onze nieuwbouwwoning. Na anderhalf jaar bouwen, was ons huis eindelijk klaar. Wat een klus! We dachten na over zaken waar we nog nooit bij stil hadden gestaan en waar we weinig verstand van hadden. Alle beslissingen hingen met elkaar samen. Waar moeten de stopcontacten? Wist je dat houten vloeren en vloerverwarming geen goede combi zijn? Dus moet er toch een verwarmingsradiator komen, en oeps, daar hadden we nou net dat extra stopcontact ingetekend. Er leek geen einde te komen aan de vele afwegingen.

Een bouwproject in de voedingsindustrie is minstens zo ingrijpend. In een verouderde fabriek moet je ervoor zorgen dat je aan de huidige strikte voedselveiligheidsnormen blijft voldoen. Daar zie je jezelf regelmatig geconfronteerd met de vraag “Kunnen we dit repareren of moeten we vervangen?”. Direct gevolgd door “Hoe voeren we dat dan uit zonder de voedselveiligheid en productie in gevaar te brengen?”. 

Ga je een nieuwbouw of verbouwingstraject in, vanwege een uitbreiding of consolidatie, dan wil je ervoor zorgen dat je het de eerste keer meteen goed doet. Je weet dat de beslissingen van nu vele jaren mee moeten. Om daar weloverwogen mee om te gaan, moet je je producten en productieprocessen goed kennen. Zet je ervaringsdeskundigen daarvoor in; de mensen die dagelijks betrokken zijn bij productie, schoonmaak, onderhoud, kwaliteit, etcetera. Zij hebben de beste ideeën over wat er nodig is om jullie specifieke proces te optimaliseren. Werk ook samen met specialisten van buitenaf, zij kunnen nieuwe inzichten geven en zijn goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. 

Wij wonen nog steeds met veel plezier in ons huis. Helaas kan ik niet zeggen dat al onze beslissingen van toen de juiste waren. Omstandigheden veranderden. Het is ons niet gelukt om alles in één keer goed te doen. De eerste verbouwingsprojecten zijn dus alweer voltooid. Bereid je voor - of het nu gaat om een woonhuis of voedingsbedrijf -: bouwen en verbouwen, verbeteren en aanpassen; het blijft een continue proces. 

www.commercialfoodsanitation.com

Claudia Baenen werkt bij Commercial Food Sanitation (an Intralox company)

This column is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren