Editie Maand 06 | 2018 6
Home > Editie 6 > Postuma AGF timmert aan de weg
Later lezen of doorsturen

De herindeling van het huidige bedrijventerrein door de gemeente, vormde de aanleiding voor Postuma AGF om te denken aan nieuwbouw. Het kwam de groothandel in groente en fruit goed uit, want ze groeide uit haar jas.

Postuma AGF is een specialistische groothandel in aardappelen, groente en fruit uit IJsselmuiden, nabij Kampen. Een gebied dat van oudsher een sterke tuinbouw kent en zelfs tot kort voor de eeuwwisseling een belangrijke groenteveiling herbergde. Mede dankzij deze groenteveiling is Postuma AGF ontstaan, want zij zorgde voor de aanvoer van bananen en sinaasappels. Inmiddels is Postuma uitgegroeid tot marktleider in groothandels voor de speciaalzaak. Postuma AGF levert door het hele land aan de betere speciaalzaken in AGF, boerderijwinkels en marktkooplui. “Het supermarktkanaal heeft alleen maar baat bij grote partijen. Een teler met een bijzonder product, waarvan ‘slechts’ een paar honderd kisten per dag aangevoerd worden, is niet interessant voor de vele winkels van een supermarktketen”, legt Gerald Voorinholt uit. Hij is als quality controler bij Postuma AGF verantwoordelijk voor de nieuwbouw. 

Alle hoekjes gevuld

De producten komen dagelijks vers bij de telers vandaan. “We halen onze groente en fruit bij telers met hart voor hun zaak, mensen die een eerlijk product maken en liefde voor hun vak hebben”, verduidelijkt Gerald. “Vol Smaak producten, die met aandacht en vaak op duurzame wijze geteeld zijn.” Juist deze productgroep vormt een groeimarkt volgens hem. Sinds begin van deze eeuw is de omzet van Postuma vervijfvoudigd en ook voor de komende jaren denken ze dat de groei flink doorzet. Door deze groei van het bedrijf en het ontstane ruimtegebrek op de huidige locatie, zocht de groothandel naar geschikte nieuwbouw. “Alle hoekjes en gaatjes zijn gevuld, we zijn echt uit onze jas gegroeid”, stelt Gerald. 

Beter gebouw

Het initiatief voor verhuizing en nieuwbouw kwam echter van de gemeente, die het bedrijventerrein waar Postuma nu gevestigd is, gaat herindelen. Al in 2012 werden de eerste plannen gemaakt, maar het duurde tot aan 2017 voordat de grond voor de nieuwbouw definitief beschikbaar kwam. “We hebben met lokale partijen de eerste plannen gemaakt voor nieuwbouw en een programma van eisen uitgewerkt, maar de grond kwam niet vrij door allerlei procedures”, blikt Gerald terug. “Evert Veerman van Aan De Stegge heeft ons toen een adviseur aanbevolen waarmee we samen konden optrekken naar de gemeente.” Het uiteindelijk gebouw zal veel groter zijn dan de oorspronkelijke opzet. “Het eerste plan was na twee jaar alweer achterhaald, maar de vertraging heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Straks gaan we naar een beter gebouw dan oorspronkelijk”, vindt Evert Veerman commercieel projectmanager bij Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello.

____________

‘Samen hebben we veel referentiebezoeken afgelegd’

____________

Transparant en toegankelijk

Om een optimaal gebouw neer te zetten, werken Aan De Stegge en Postuma intensief samen en hebben ze gezamenlijk veel referentiebezoeken afgelegd. “Dat heeft ons beide veel gebracht”, zegt Evert. “Daardoor hebben we beter inzicht gekregen en konden we het programma van eisen verder aanscherpen.” Dat Postuma AGF koos voor Aan De Stegge had te maken met de specifieke expertise van dit bouwbedrijf, maar juist ook met de invulling van het wensenpakket. “Postuma is een bijzonder bedrijf. Iedereen, klant en personeel, moet door dezelfde voordeur. Postuma wil graag transparant zijn, dus voor iedereen toegankelijk. En ze willen met elkaar in contact kunnen staan. Dat vraagt wat extra voor de inrichting van de verschillende functies, zoals kantoor, warehousing en logistiek”, legt Evert uit. “Dus moet je een representatieve zone integreren in je warehouse en krijg je een schanierzone waar alles samenkomt. Dat is op zich niet zo moeilijk, maar daarin hebben we ons wel onderscheiden.” Gerald beaamt dat. “Dat heeft Aan De Stegge heel goed begrepen. Ik zou ze dan ook aanbevelen bij collega’s die aan nieuwbouw denken.”

____________

‘De vertraging heeft ook zijn vruchten afgeworpen’

____________

Inleven in klant

Evert vertelt trots over de samenwerking. “Als bouwbedrijf moet je je kunnen inleven in de klant. Alles netjes afwerken, zodat het over 10 jaar nog schadevrij en goed schoon te maken is.” Je zal Aan De Stegge Twello geen appartementencomplex zien bouwen. “Wij zijn actief voor bedrijven in de voedingsindustrie, de chemie, logistiek en algemene handel. Daar proberen we toegevoegde waarde te hebben.” Dit najaar verhuist Postuma AGF naar een modern en duurzaam nieuwbouwpand een paar honderd meter verderop. Daar kunnen ze de komende jaren goed vooruit. Gaat de groei sneller dan verwacht, dan kunnen ze eenvoudig en zonder verlies van functionaliteit 5.000 vierkante meter uitbreiden aan de achterzijde van het pand. “Met dank aan Aan De Stegge”, aldus Gerald.

www.postuma.nl
www.adst.nl

This article is also available in English

Gerald Voorinholt (links) en Evert Veerman

Bronvermeldingen: Beeld: ©Foto Hissink
Door content bladeren