Editie Maand 03 | 2018 3
Home > Editie 3 > Ergonomische verpakkingslijn bij Ameco
Later lezen of doorsturen

Toen slachterij Ameco besloot om van Amsterdam naar een gloednieuw pand in Apeldoorn te verhuizen, moest er veel geregeld worden. Vaste partner Kortlever zou een prominente rol spelen bij het neerzetten van de verpakkingslijn; dat stond vast. 

 “Onze samenwerking begon een jaar of tien geleden”, blikt directeur Jan van Westreenen van Ameco terug. “We waren destijds in Amsterdam vrij klein behuisd. Kortlever kwam met logistieke oplossingen die veel orde en rust brachten. Ons proces werd efficiënter en ergonomischer. Het was een plezier om met ze samen te werken.” Die klik was wederzijds, meent ook Sales Manager Gery Kortlever, de vaste contactpersoon van Kortlever bij Ameco “Het is een ontzettend dynamisch bedrijf dat openstaat voor vernieuwingen en voortdurend in beweging is.”

Meedenken

De afgelopen jaren werkten beide partijen meerdere malen nauw samen aan projecten. Voor Ameco was het dan ook een logische keuze om in Apeldoorn opnieuw zaken te doen met Kortlever. “We weten uit ervaring dat ze een prettige, vooruitstrevende partner zijn, met een goede service. Er werken slimme engineers die meedenken in oplossingen, én ze leveren hoogwaardige kwaliteit. Zo hadden we in Amsterdam zeven jaar een lijn staan die vandaag de dag nog zo goed als nieuw is.”

Ergonomisch

Ameco maakt in de gehele slachtlijn slim gebruik van zwaartekracht om het werk voor de medewerkers zo licht mogelijk te maken. Dat wordt ook in het laatste deel van het proces doorgevoerd. Kortlever ontwikkelde een compleet nieuwe sorteer- en inpaklijn, waarin ergonomie en gemak voor de medewerkers essentieel is. Vanaf de vario-uitbeenlijnen worden de verschillende vleesdelen gevacumeerd. Dan volgt de afvoer  naar de weeg- en labelstations. Het etiketteren verloopt heel eenvoudig: de medewerker klikt op de foto die correspondeert met het vleesdeel dat ze voor zich hebben liggen. Wegen gebeurt automatisch, waarna de machine het juiste etiket print. “Bij het ontwerp hebben we goed gekeken naar ergonomie”, vertelt Sales Manager Eyad Zaatreh. “Het is prettig als medewerkers zo min mogelijk  heen en weer hoeven  te lopen.” Verderop in de lijn sorteren medewerkers de gevacumeerde vleesdelen in dozen of kratten. Een bandtransporteur voert de pakketten aan, de medewerker sorteert ze uit. Daarvoor ‘tilt’ hij ze van de iets hoger gelegen band naar een doos of krat daaronder. Is de doos of het krat vol, dan duwt hij deze naar achteren. De doos schuift op een andere bandtransporteur en wordt getransporteerd naar het krat- en doosweegstation. Hier krijgen ze een eigen label. Kratten en dozen worden vervolgens automatisch uitgesorteerd voor het palletiseren. Zo hoeft er amper gesjouwd en getild te worden. “De lijn is  klaar voor de toekomst: hij kan snel en eenvoudig opgeschaald worden. Als Ameco dat wil, kunnen we ook de aanvoer van lege kratten automatiseren”, aldus Eyad. 

_______________

Over Kortlever

Dit familiebedrijf uit Meerkerk heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bekende producent turn-key installaties, processingmachines en logistieke oplossingen voor o.a. de vleesverwerkende-, AGF-, snack-, en broodindustrie. Gery Kortlever: “We maken het mogelijk om efficiënter te werken en ‘handwerk’ te vervangen door geautomatiseerde systemen. Op verzoek nemen we een deel van de lijn, zoals bij Ameco de verpakkingslijn, voor onze rekening. Maar we zetten ook complete productielijnen neer. Dankzij het gebruik van kunststof materialen en keramisch gestraalde roestvaststalen voldoet alle apparatuur aan de strengste hygiënenormen. 

Op 20 tot en met 23 maart demonstreert Kortlever nieuwe en bestaande innovaties op de Anuga FoodTec in Keulen. U vindt het team in Hal 04.2 bij stand A-031. 

www.kortlever.nl

_______________

Plannen en testen 

Voor de lijn werd geplaatst, is hij uitgebreid getest: in de fabriek van Kortlever. “Dat doen we altijd,” aldus Gery. “Het is voor iedereen praktischer dat we dit bij ons in de fabriek doen en niet op de werkvloer. De klant wordt hier bewust bij betrokken. Wij bieden oplossingen die doorgaans afwijken van de standaard en vinden het belangrijk om te weten of onze oplossingen passen bij wat de klant ervan verwacht. Eventueel passen we onderdelen aan.” 
Jan is blij met de nieuwe lijn en hij is niet de enige. “Mijn mensen zijn zichtbaar tevreden”, constateert hij. “Ze staan glimlachend hun werk te doen, dat veel lichter en eenvoudiger is geworden.” Hij is wederom te spreken over het prettig verlopen proces. “Vooraf hebben we met Kortlever om de tafel gezeten om onze wensen te bespreken. Zij hebben ervaring met andere slachthuizen en logistieke oplossingen, dat was handig. Het plan dat we samen maakten, is op enkele piepkleine aanpassingen na, precies zo uitgevoerd. Doordat Kortlever altijd kwaliteit levert, blijven we bij ze terugkomen. Na de sorteer- en inpaklijn is er onlangs een lijn voor gehakt ontwikkeld. En wij staan niet stil, er liggen alweer nieuwe plannen op tafel.”

www.ameco.eu

This article is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren