Editie Maand 03 | 2018 3
Home > Editie 3 > Focust u al op schadevrij transport?
Later lezen of doorsturen

U produceert een mooi product en zet het met veel passie in de markt. Maar hoe krijgt u het schadevrij bij de klant? Bij schadevrij vervoer draait alles om verpakken en beschermen, weet Bob Lemmen, Marketing Manager bij Lantech: “Haaks verpakken is een van onze geheimen.” Haaks verpakken? Dat vraagt om uitleg.

“Het transport van producten is voor veel producenten een bron van ergernis”, vervolgt Bob Lemmen. “Er kan van alles misgaan waardoor producten beschadigd bij de klant worden bezorgd en daarom niet worden afgerekend. Veel bedrijven calculeren een uitval van een tot twee procent van te voren al in, wat natuurlijk invloed heeft op de marge. Maar waarom? Waarom niet focussen op perfect verpakken en beschermen en ervoor zorgen dat de lading in optimale staat bij de klant arriveert? Door de schade tijdens het transport te beperken, gaat de marge immers meteen omhoog.”

Haakse dozen

“Het klinkt misschien vreemd, maar schadevrij transport begint bij de omdoos,” legt Lemmen uit. "De functie van een omdoos is optimale bescherming bieden aan de producten tijdens het transport. Het is daarbij van het grootste belang dat de doos perfect haaks wordt opgezet, dus dat de hoeken precies 90 graden zijn. Hiermee wordt voorkomen dat producten onmiddellijk gaan wringen en er bij het inpakken al beschadiging ontstaat. Na het beladen moet de doos exact haaks worden gesloten. Als de gesloten doos niet helemaal haaks is, vallen de hoeken van de dozen namelijk niet op elkaar, waardoor de stapelsterkte op de pallet vermindert en dozen kunnen inzakken. Onderzoek wijst uit dat dozen 30% van hun stapelsterkte verliezen als de zijkanten niet uitgelijnd zijn. Dunner golfkarton, variaties in golfkartonnen plano’s en temperatuur- en luchtvochtigheidsveranderingen kunnen leiden tot niet haakse dozen of machinestoringen.”

_______________

Lantech heeft in de loop der jaren vele innovatieve oplossingen bedacht om producten beter te verpakken en het werk van operatoren gemakkelijker te maken. Het bedrijf is gevestigd in Louisville, Kentucky, met de productie en verkoop in de VS, en in Cuijk, Nederland. Vanuit deze vestiging ondersteunen zij de Europese klanten. Met 135 medewerkers in Cuijk en 500 wereldwijd, en een sterk netwerk van partners, ontwerpt, bouwt en onderhoudt Lantech een breed scala aan rekfoliewikkelaars, en dozen- en tray-handlingmachines. 

Bezoek Lantech op de Empack, op 10, 11 en 12 april in de Jaarbeurs Utrecht: stand B119

_______________

Palletbelading

Ook op de pallet moet goed en netjes worden gestapeld om een maximale stapelsterkte te bereiken. “Het is essentieel om binnen de maat van de pallet te stapelen. Er mogen geen dozen uitsteken, zodat er geen hoeken worden ingedrukt. Onze dozensluiters en doosopzetters bieden volledige controle van de dozen tijdens het hele proces. Als de pallet dan ten slotte met het juiste foliewikkelpatroon wordt omwikkeld, zijn de dozen met de kostbare producten erin, optimaal beschermd tijdens het transport.” 

Verpakking is beleving

Als deze goed beschermde dozen in distributiecentra of winkels aankomen, ogen ze mooi en is de lading onbeschadigd. “De verpakking is onderdeel van de beleving, dat mag je niet onderschatten”, vindt Lemmen. “Een goed gevoel bij de klant over jouw product begint al bij de omdoos, ook al is deze ‘alleen’ bedoeld voor het transport. Wij weten er alles van en helpen u graag om uw product schadevrij van a naar b te brengen.”

www.lantech.com

This article is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren