Editie Maand 03 | 2018 3
Home > Editie 3 > Hannah vd Ven: Kok zonder kop maaltijdpakket
Later lezen of doorsturen

“Mijn moeder heeft vroegtijdige Alzheimer. Toen ze mij vertelde dat haar appeltaart mislukte al voordat die de oven in ging, zei ik: “Maar mama, koop toch gewoon zo’n appeltaartmix.” Ze gaf aan dat ze dat juist had gedaan. ‘Hoe kan dát nou mis gaan?’ vroeg ik me af. Ik stond er niet zo bij stil, maar koken is complex: je moet plannen, portioneren, twee dingen tegelijk doen. Ook mensen met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking of autisme hebben er moeite mee. 

Hoe verpak ik de verschillende ingrediënten zodanig dat ze in de juiste volgorde op het aanrecht komen, in een compact pakket (zowel in de koeling als op het aanrecht), met daarbij een goed te volgen recept dat echt álle handelingen stap-voor-stap beschrijft. En ook nog logisch, handzaam en makkelijk te produceren? Dat was een grote uitdaging boor mijn concept ‘Kok zonder kop maaltijdpakket’

De verpakking is vergelijkbaar met een compacte gereedschapskoffer, die je uitklapt op het aanrecht. De ingrediënten zijn verdeeld over vier plastic bakjes, een kartonnen omverpakking verbindt de bakjes met elkaar. Elk bakje communiceert via een kleur met de stappen in het recept, dat vooral uit pictogrammen bestaat. Alle noodzakelijke handelingen staan erin, ook het pakken van een mes en een snijplank. 

De Food Experience heeft mij overdonderd. Er waren veel positieve reacties en persoonlijke verhalen van mensen die iemand kennen voor wie dit concept een uitkomst zou zijn. Ik wil dit concept graag doorontwikkelen en zoek naar samenwerking met een maaltijdservice of een producent.

Klik op de pijl naar links voor het idee van Anouk Liebregts
Klik op de pijl naar rechts voor de ideeën van Sabine Vissenberg en Iris Alting

This article is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren