Editie Maand 03 | 2018 3
Home > Editie 3 > Nieuwe initiatieven en actuele thema’s
Later lezen of doorsturen

Verpakkingsbeurs Empack, op 10, 11 en 12 april, draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. In Jaarbeurs Utrecht introduceert de organisatie deze zestiende editie drie nieuwe elementen: Recycle Straat, Live verpakkingstesten en een Machine demotour. 

De vier hoofdthema’s van de 2018-editie zijn Food & Health Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing. “De ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie volgen elkaar in rap tempo op. Dat daagt ons als organisatie uit om de belangrijkste aspecten uit de verpakkingsindustrie te behandelen”, zegt Michelle van Helvoirt namens Empack. “We bieden een efficiënt platform om zaken te doen en de laatste innovaties en trends te presenteren. Door deze vier thema’s extra te belichten in 2018, verwachten we antwoord te geven op actuele vraagstukken uit de markt.”

Recycling

Een van die actuele thema’s is recyling. In hal 2 wordt daarom voor de eerste keer een Recycle Straat ingericht. Hier staan exposanten die een inbreng hebben in het recyclingproces. Bedrijven als Peute Recycling, Tomra Systems, Bramidan De Jong Systemen en Knapzak hebben hun deelname al bevestigd. Om het thema inhoudelijk te ondersteunen, is er bovendien een kennistheater. Hier organiseert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) onder andere een paneldiscussie over recycling. 

Gethematiseerde innovatieroutes

Om de hoofdonderwerpen extra onder de aandacht te brengen, kunnen bezoekers deelnemen aan gethematiseerde innovatieroutes: de Food Safety Route, Recycling Route en Agile Manufacturing Route. Exposanten krijgen hiermee een extra podium om hun laatste innovaties te presenteren. De bezoeker op zijn beurt treft in één route de belangrijkste ontwikkelingen aan en profiteert zo van een efficiënt beursbezoek. 
Voor het eerst is er ook een begeleide demotour langs de gehele keten om de bezoeker een duidelijk beeld geven van de complete verpakkingsindustrie: van processing tot doseren en van traysealen, kartonneren en etiketteren tot inspectie en palletiseren. Ook het sorteren aan het einde komt aan bod, om de keten circulair te maken. De grootste spelers demonstreren tijdens de tour hun verpakkingsmachines. 

_______________

'Ga naar www.empack.nl en registreer, voor uw gratis bezoek, met code: 2023'

_______________

Live verpakkingstesten 

Er is op Empack nog meer te beleven. Bezoekers die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in export, kunnen van dichtbij meemaken wat een verpakking allemaal moet doorstaan gedurende de reis naar het buitenland. En er zijn meer verpakkingstesten, waaronder de Repeated Rotational droptester, waar de hele dag kleine pakketjes in vallen. Tot op heden voert men een vrachtwagensimulatietest uit met een éénrichting shaker. De verwachting is dat er binnen nu en vijf jaar getest gaat worden met de ‘zes DOF shaker techniek’. Deze unieke techniek is nog vrij onbekend in testland. Dit voorjaar te zien op Empack! 

Reduce, Re-use en Recycle

Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld zeven verpakkingen. Dat zorgt voor veel afval: 20 procent van ons afval bestaat uit verpakkingen. Van Helvoirt: “Dit afval hoeft niet alleen slecht te zijn, het kan soms zelfs goed zijn voor het milieu. Hoe dat zit? Om daar antwoord op te geven richten we een Recycle Straat in, zetten we een Recycling Route uit en organiseren we een paneldiscussie op beursdag drie. Vanuit verschillende perspectieven belichten we dan actuele en prikkelende stellingen op recyclegebied. Een ontwerper, inzamelaar, recycler en een verpakker kijken in deze discussie naar de best mogelijke oplossingen om een circulaire bijdrage te leveren aan het verpakkingsproces.”

VMT Food Safety Innovatie Route 

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun voedsel en de verpakkingen daarvan 100% voedselveilig zijn. Voedselcontactmaterialen, verpakkingen en verpakkingsprocessen inclusief inspectie, moeten voldoen aan alle wettelijke en soms bovenwettelijke voedselveiligheidseisen. Foodproducenten zijn hiervoor mede afhankelijk van hun leveranciers. Empack geeft in samenwerking met vakblad VMT inzicht in de laatste stand van zaken en innovaties op dit gebied met de VMT Food Safety Innovatie Route. 

Praktische informatie

Empack vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht op 10, 11 en 12 april 2018, gelijktijdig met Packaging Innovations, het marketing- en designevent voor verpakkingen en display. Ga naar de site en registreer, voor uw gratis bezoek, met code: 2023. 

www.empack.nl

This article is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren