Editie Maand 05 | 2018 5
Home > Editie 5 > Allergenencontroler
Later lezen of doorsturen

Mijn oudste dochter kreeg een brief mee van school. Binnenkort komt een nieuw jongetje in de klas. Hij heeft een ernstige pinda allergie. In de brief een dringend verzoek om niet langer pindakaas op lunchboterhammen te smeren. En of kindjes die met pindakaas ontbijten, alsjeblieft goed hun handjes willen wassen voordat ze naar school komen. De leerkracht wordt getraind in het gebruik van de EpiPen en het nemen van noodmaatregelen.

Allergische reacties variëren van mild tot dodelijk. Voor mensen in de hoogste risicocategorie, zoals dit klasgenootje, kan het kleinste allergeenspoor een levensbedreigende reactie veroorzaken. Die onvoorspelbaarheid is constant aanwezig, waardoor de meest alledaagse dingen (verjaardagstraktaties bijvoorbeeld) stressvol worden. Medicatie is enkel gericht op het afzwakken van allergische reacties. Als het al te laat is dus. Voedselallergiebehandeling bestaat dus uit het vermijden van voedingsmiddelen waar je allergisch voor bent. Consumenten moeten daarvoor kunnen vertrouwen op de informatie die op de verpakking staat. Dat valt niet altijd mee. Foutief of niet vermelde allergenen zijn de meest voorkomende reden voor terugroepingen. 

Als industrie moeten wij daarom onze allergenencontrole blijven verbeteren. Start bij je grondstoffen. Weet je waar die in het wereldwijde voedselnetwerk vandaan komen en welke risico’s ze met zich meebrengen. Voorkom kruisbesmetting in je eigen fabriek. Zorg ervoor dat je producten met verschillende allergenenprofielen veilig kan verwerken. Heb je fysieke scheiding en barrières aangebracht tussen verschillende zones in je fabriek? Hoe garandeer je een ‘allergeen clean’ bij productwisseling? Hoe zorg je dat lijnmedewerkers allergeenvrije producten niet contamineren? 

Het aantal mensen met een voedselallergie stijgt, wetenschappers weten niet precies waarom. Als voedingsindustrie zijn we dit klasgenootje, en onszelf, verplicht ons beste beentje voor te zetten. Een hogere voedselveiligheid voorkomt niet alleen kosten voor een recall, het draagt ook direct bij aan de kwaliteit van leven van deze groeiende groep consumenten. Win-win!

www.commercialfoodsanitation.com

Claudia Baenen werkt bij Commercial Food Sanitation (an Intralox company)

This column is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren