Editie Maand 05 | 2018 5
Home > Editie 5 > Voedselveilig?
Later lezen of doorsturen

Het pand. Twee jaar geleden: mijn vrouw en ik fotograferen de waanzinnig mooie strekmetaal gevel van Wüstenrot Bausparkasse in Salzburg. We lopen om het pand heen, dat in een openbaar park ligt, en worden aangesproken door een medewerker. Prachtig pand ja, etc, etc. ‘Het dak is nog veel mooier. Wilt u dat zien?’ Via het fietsenhok en de personeelslift raken we verzeild op het dak. Zag er werkelijk prachtig uit. We gaan weer naar beneden en lopen buitenom naar de openbare entreehal. Binnen vragen we of we er mogen fotograferen. Antwoord: ‘NEIN!’ En of we hier ‘als Architekt of als Kunde’ komen? In het eerste geval worden we verzocht het gebouw te verlaten... De man moest eens weten waar we geweest waren. 

De consument. Ze zet haar rijpaard op stal en steekt haar laarzen in een boodschappentas, omdat ze die naar de schoenmaker moet brengen. Daarna doet ze boodschappen. Omdat ze haar avondmaaltijd assembleert, koopt ze talloze verpakkingen met producten die in 30 verschillende keukens zijn voorbereid. Alle boodschappen, inclusief enkele broodjes filet americain en sashimi voor de lunch, doet ze in de tas waar haar vuile rijlaarzen nu uit zijn. Een logische plek, want wegwerptasjes mogen niet meer. Dat ze een pond aan verpakkingsplastic meezeult, daar zeurt niemand over. Hoe foodsafe is de consument?

Toekomstbeeld. Het mannetje op de maan had alles ontdekt. Eén ding kon hij echter niet verklaren: waarom moet je iets 6000 km transporteren voor het de perfecte smaak heeft en foodsafe gegeten kan worden? Bijzonder was dat in de koekjes (wat was toch het recept?) een rattenkeutel kon zitten die gewoon mee werd gebakken bij 250 graden. Bacteriologisch was er niets aan de hand. Het kraakte alleen een beetje bijzonder. Kortom: voedselveiligheid kent vele kanten. 

Vraag: In het kader van voedselveiligheid zijn we bezig met het ontwikkelen van een putloze fabriek. Wie helpt mij aan een afvoersysteem zoals in een vliegtuigtoilet wordt gebruikt?

www.bessels.com

Herman Bessels is architect BNA bij Bessels architekten & ingenieurs B.V.

This article is also available in English

Bronvermeldingen:
Door content bladeren