Eerste grondstoffen transactie via de blockchain
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

Eerste grondstoffen transactie via de blockchain

  • 09 January 2018

ABN AMRO, Louis Dreyfus Company (LDC), Shandong Bohi Industry Co. Ltd (Bohi), ING en Société Générale hebben met succes de eerste volledige grondstoffentransactie via een blockchain-platform afgerond. Door het blockchainprototype Easy Trading Connect (ETC) zijn er geen uren, maar minuten nodig voor het verwerken van gegevens, en transacties met een grotere omvang kunnen worden verwerkt.

Karin Kersten, hoofd Trade & Commodity Finance bij ABN AMRO: "De blockchaintechnologie biedt mogelijkheden om het administratieve proces rond de internationale handel aanzienlijk te optimaliseren. Het is prachtig dat deze test geslaagd is. We gaan ons nu richten op verder onderzoek naar de toegevoegde waarde van blockchaintechnologie en de toepassing ervan."

Vijf keer minder tijd

Het is de eerste keer in de sector landbouwgrondstoffen dat er een transactie met digitale documenten en geautomatiseerde data matching is verwerkt. Geen dubbel werk of handmatige controles meer. Voor alle deelnemers in de keten betekende de transactie een aanzienlijke efficiëntieverbetering. De tijd die besteed is aan de verwerking van documenten en gegevens is vijf keer lager dan gewoonlijk. Andere voordelen van deze manier van transactie zijn: gegevensverificatie, minder risico op fraude en een snellere omloop van de kasstromen. Het verloop van de transactie kan hiernaast ook nog eens op de voet worden gevolgd. Dit succes is een bewijs voor het potentieel van de 'distributed ledger technologie' bij de handel in en financiering van grondstoffen.

Digitalisering en standaardisering van grondstoffentransacties

Easy Trading Connect (ETC) is opgezet om grondstoffentransacties te digitaliseren en te standaardiseren. In februari 2017 is het platform voor het eerst getest met een olietransactie. De lancering van een energieconsortium dat op blockchain gebaseerde diensten aan de energiesector wil leveren volgde in november 2017. Hetzelfde principe is vervolgens toegepast bij de ontwikkeling van een op blockchain gebaseerd platform toegesneden op de handel in landbouwgrondstoffen, in samenwerking met de diverse partijen die aan dergelijke transacties deelnemen. Dit nieuwe, aangepaste ETC-platform komt tegemoet aan de complexe en strenge ketendocumentatie die de landbouwsector eigen is. Niet alleen de financiële aspecten worden meegenomen, maar ook alle documentatie dat met een transactie gemoeid is, zoals de ondertekening en verwerking van het koopcontract aan het begin van het traject.

ABN AMRO, ING en Société Générale werken, evenals andere belangrijke sectorpartijen zoals LDC, al jaren aan de verdere verbetering van de veiligheid en de operationele efficiëntie in de grondstoffenhandel en -financiering door middel van digitalisering en standaardisering.

Source: © Shutterstock