2021: Verbod op wegwerpplastic
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

2021: Verbod op wegwerpplastic

  • 01 april 2019

Op woensdag 27 maart heeft het Europees Parlement groen licht gegeven voor een wet waarin producten gemaakt van wegwerpplastic worden verboden.

Er was sprake van een grote meerderheid voor de wet; 560 stemden voor, 35 tegen en er waren 28 onthoudingen.

De volgende producten worden per 2021 verboden binnen de EU: plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes), wegwerpborden, plastic rietjes, plastic wattenstaafjes, plastic ballonstokjes en oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen.

Nieuwe doelstellingen

Naast het aanvaarden van de wet op wegwerpplastic zijn er ook nieuwe recycledoelstelling gemaakt. Lidstaten moeten tegen 2029, 90% van alle plastic flessen inzamelen. Daarnaast moeten plastic flessen in 2025 uit ten minste 25% gerecycled plastic bestaan, en dit loopt op tot 30% in 2030.

Meer producentenverantwoordelijkheid

Door middel van een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid betaalt de vervuiler meer, met name voor tabak. Deze regel wordt ook van toepassing op visgerei, om ervoor te zorgen dat producenten en niet de vissers de kosten dragen van het verzamelen van verloren visnetten op zee.

Ten slotte wordt het volgens de wet etikettering verplicht om negatieve milieueffecten van het op straat weggooien van sigaretten en plastic filters te vermelden. Dit geldt ook voor producten als plastic bekers, natte doekjes en sanitaire producten.

Bron: © Europees Parlement