Arla Foods streeft duurzame zuivel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Arla Foods streeft duurzame zuivel

  • 12 maart 2019

Arla Foods en haar 10.300 eigenaren presenteren een ambitieus plan om de transitie naar duurzame zuivelproductie te versnellen. De hoofddoelstelling in het duurzaamheidsprogramma is het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen met 30% per kilo melk in de komende tien jaar. Bovendien werkt Arla Foods aan netto klimaatneutrale zuivel in 2050.

Arla's duurzaamheidsprogramma heeft betrekking op de hele waardeketen - van koe tot koelkast - en omvat verschillende strategieën en doelstellingen voor melkveehouderijen, verwerking, transport, verpakking, voedselverspilling, gezonde voeding en goede eetgewoonten. Deze worden in 2019 en daarna ontwikkeld.

Netto klimaatneutraal

De hoofddoelstelling van Arla Foods is het reduceren van de totale CO2-uitstoot met 30% per kilo melk in 2030 en daarnaast te werken aan netto klimaatneutrale zuivel in 2050.

Het overgrote deel van de CO2-uitstoot in de zuivelindustrie is afkomstig van melkveehouderijen. Daarom is het voor melkveehouders belangrijk om te weten wat de klimaatimpact van hun bedrijf is en hoe zij die kunnen verminderen. In de afgelopen jaren zijn meer dan 5.000 klimaatonderzoeken uitgevoerd op Arla-melkveehouderijen. Bovendien hebben bijna 700 bijeenkomsten op melkveehouderijen plaatsgevonden om groepen melkveehouders voor te lichten over duurzaamheidsmaatregelen.

Handvatten en kennis om uitstoot op melkveehouderijen te verminderen

Met het in 2018 geïntroduceerde digitale documentatiecentrum Arlagården® Plus helpt Arla melkveehouders om continue verbeteringen aan te brengen op hun bedrijf.

Eind 2018 registreerde nagenoeg 100% van de 62 Nederlandse melkveehouders de data in het systeem.

Arla Foods Nederland omarmt de duurzaamheidsstrategie

Arla werkt er ook in Nederland elke dag aan om zuivel nog duurzamer te maken. Een belangrijk speerpunt is het verduurzamen van verpakkingen. Het streven is om verpakkingen zoveel mogelijk uit hernieuwbaar materiaal, dat wil zeggen gemaakt van organisch materiaal, en volledig recyclebaar te maken. Zo introduceerde Arla Biologisch vorig jaar het meest duurzame zuivelpak van Nederland. Deze verpakking bestaat uit 100% ongebleekt bruin karton en hernieuwbaar plastic. Daarmee vermindert de CO2-uitstoot met 34% per pak en bespaart op jaarbasis 272 ton CO2.

Bron: © Arla Foods