Beschermdee atmosfeer remt groei micro-organismen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Beschermdee atmosfeer remt groei micro-organismen

  • 14 november 2016
  • Door: Inga van Uchelen

Kunnen jullie kip onder beschermende atmosfeer verpakken? Die vraag kwam uit de markt en bewoog Heijs Food Products ertoe een nieuwe verpakkingsmachine aan te schaffen. Hans van Norden van het kipveredelingsbedrijf: “Multivac levert hoogwaardige producten en biedt betrouwbare aftersales. Ze begrijpen hoezeer ons productieproces afhangt van de werking van hun machines.”

‘De kip is langer houdbaar dan in een normale verpakking’

“We wilden een A-merk en Multivac is niet voor niets marktleider,” vertelt Hans van Norden van Heijs Food Products, kipveredelingsbedrijf in Hoogeveen. Multivac produceert en levert verpakkingsmachines, onder andere aan de voedingsindustrie. Van Norden vervolgt: “We verwerken borstvlees in alle vormen, in iedere verpakking die onze klant wenst. Vooral in Engeland hebben wij een grote afzetmarkt. Zo leveren we behalve aan foodservice ook aan afnemers als McDonalds, Kentucky Fried Chicken en Marks and Spencer. Er wordt daar veel kip gegeten en we verwachten daar een toename in gespecialiseerde bewerking.”

Beschermende atmosfeer

Vanuit diezelfde Engelse markt ontstond de laatste jaren vraag naar kip verpakt onder beschermende atmosfeer. Dat maakt de kip langer houdbaar en levert foodservice meer rendement op. Van Norden: “Vandaar dat wij modified atmosphere packaging (MAP) in ons productieproces hebben geïntroduceerd en een nieuwe machine hebben aangeschaft: de T600.” Hans Schalkwijk, accountmanager bij Multivac legt uit: “Beschermde atmosfeer betekent dat uit de verpakking atmosferische lucht wordt verwijderd en een mengsel van CO2 en N2 (stikstof) wordt toegevoegd. Door de toepassing van deze techniek daalt de zuurstofwaarde tot onder 0,5 procent. Dit remt de groei van micro-organismen. De kip is zo langer houdbaar dan in normale verpakking, mits gekoeld bewaard natuurlijk."

T600

Om de kip onder beschermde atmosfeer te verpakken, gebruikt de T600 voorgevormde kunststoffen trays. Deze krijgen in de machine een seal. De schalen met kip gaan via een transportband de machine in. In de machine transporteert een grijparm de tray naar het sealstation. Daar evacueert de machine de atmosferische lucht, om de schaal vervolgens te vullen met beschermgas en af te sluiten met een topfolie. Op deze topfolie wordt een etiket aangebracht met slachtdatum, datum van verpakken en de houdbaarheidsdatum. Ook staan alle productie- en traceergegevens op het etiket. Over de trays die over de transportband rollen, zegt Van Norden: “De kip die nu wordt verpakt, ligt morgenochtend in Engeland bij de foodservice.” 

Hygiënisch design

Schalkwijk: “De T600 heeft een hygiënisch design en is daardoor goed te reinigen. Tegelijkertijd is het een duurzame machine met alleen elektrische aandrijvingen en servomotoren, waardoor minder gecomprimeerde lucht – en daardoor minder energie – nodig is.” De afname van de T600 volgde na een compleet vervangingstraject van vijf jaar. Multivac leverde – naast de T600 – al meerdere dieptrekverpakkingsmachines en zeer recent nog een machine voor 9-delenkip. Met dit machinepark kunnen ze volgens Schalkwijk nog wel even voort, want de machines hebben een lange levensduur.

Onderhoud

Niets is in een productieomgeving zo vervelend als het uitvallen van machines. Onderhoud en een betrokken helpdesk zijn daarom essentieel bij de aanschaf van machines. Dat begint met een onderhoudscontract. Schalkwijk: “De frequentie van onderhoud heeft te maken met de intensiteit van het gebruik, de omgeving en de klantwens. Afhankelijk daarvan adviseren wij de klant één of twee keer per jaar een onderhoudsbeurt. Dit voorkomt storingen en defecten, omdat bijvoorbeeld slijtage van een onderdeel vroegtijdig wordt ontdekt. Onderhoud kan ook in het weekend, bijvoorbeeld aan productielijnen die alleen dan stilgelegd kunnen worden.”
Van Norden vult aan: “Wij hebben ook nog een eigen technische dienst voor kleine ingrepen als dat nodig is. Deze collega’s zijn door Multivac geïnstrueerd en in staat de voortgang in het proces te bewaken.”

Helpdesk

Komt het toch tot een verstoring, dan is de machineleverancier 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar én zijn er altijd monteurs die ingezet kunnen worden. Schalkwijk: “Tijdens reguliere uren is altijd een heel team beschikbaar; verdeeld over heel Nederland. Daarnaast heeft elke monteur een paar keer per jaar een week storingsdienst, 24 uur per dag. In die week zetten wij hem niet voor regulier werk in.”
De monteur gaat na een melding niet direct op pad. Hij analyseert de verstoring en probeert deze altijd eerst telefonisch op te lossen. “Het zijn vaak relatief kleine verstoringen, zoals een verandering in de instellingen,” legt Schalkwijk uit. “Telefonisch oplossen gaat dan voor de klant het snelst. Zeker 60 tot 80 procent van de gevallen kan telefonisch opgelost worden. Lukt het niet, dan komt er zo snel mogelijk een monteur.”
Zelf houdt Schalkwijk ook contact met zijn klanten. “Bij Heijs ben ik het afgelopen jaar veel geweest. Dat is normaal bij de aanschaf van een nieuwe machine. Samen bepalen we de juiste plek voor de machine, afgestemd op de productie-omgeving. Medewerkers, maar ook leidinggevenden moeten de machine leren kennen. Er is een inwerkperiode en die begeleiden wij. Dat hoort erbij.”

www.multivac.nl
www.heijsgroep.nl

Bron: © Marten Sandburg