Blijf lachen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Blijf lachen

  • 14 november 2017
  • Door: Judith Witte

Digitalisering, blockchain, robotisering, IoT, Smart Industry; wie in de wereld van ‘Industrie 4.0’ duikt wordt geconfronteerd met een indrukwekkende lijst aan termen die, pakweg tien jaar geleden, volgens mij niet eens bestonden.

En als ze er al wel waren, dan was dat het domein voor de extreem hoogopgeleide wiskundigen, de computerfreaks, de ‘nerds’. En nu? Nu zijn nerds hip en trendy, en touchscreens de gewoonste zaak van de wereld. Thuis leeft mijn zoon van 11, een heel gewoon jochie, zich uit op ‘Hackaball’. Via de app op zijn tablet programmeert hij het balletje en verzint zo zijn eigen spelletjes. 

In het jaarlijkse rapport van de International Federation of Robotics (IFR) met cijfers over de stand van zaken in wereldwijde robotisering over 2016, staat dat bedrijven in de Nederlandse industrie 20% meer robots aanschaften dan een jaar eerder. Het hoogste aantal ooit. De IFR schat dat er nu ruim 11.000 robots op Nederlandse fabrieksvloeren staan, bijna een verdubbeling in tien jaar tijd. Bijzonder is dat die snelle stijging niet komt door de automotivesector; het is de voedingsindustrie waar vorig jaar maar liefst 429 nieuwe robots aan het werk gingen; een jaar eerder was dat nog minder dan de helft. Jullie doen het goed!

Robots zullen in de toekomst in veel sectoren werk van mensen overnemen. En dat maakt ook angstig. Nu gaat het nog vaak de saaie, repetitieve klussen en het echt zware werk, maar straks? De ontwikkelingen gaan snel. Dankzij kunstmatige intelligentie, deep learning, vision technologie en augmented reality kunnen ze steeds meer. Is de angst voor robotisering gegrond? Of gaan ze het werk vooral interessanter en toegankelijker maken? Komen er nieuwe banen bij waar ik me nu nog geen voorstelling van kan maken?

Ik heb nog nooit zoveel nagedacht en gelezen over robotisering als na het maken van deze editie. Als talig persoon heb ik nou eenmaal niet zoveel met techniek, programmeren en met enen en nullen. Wat ik wél kan, is verder kijken dan mijn neus lang is, een typisch menselijke eigenschap. Ja: een robot is handig, accuraat, en kan bepaalde taken razendsnel uitvoeren. Maar ze niet creatief, niet lief, hebben geen empathisch vermogen, maken geen eigen fouten en kunnen niet ‘out-of-the box’ denken. En ze hebben werkelijk geen greintje humor.

Mijn wens voor jullie voor 2018 is: maak fouten en leer daarvan, wees lief voor elkaar. En blijf vooral véél lachen.

Judith Witte

[email protected]

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2017