Blockchain; Een kans voor de gehele voedselwaardeketen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Blockchain; Een kans voor de gehele voedselwaar­deketen

  • 11 december 2017

Bedrijven die succesvol willen blijven in de toekomst, moeten opties voor deelname aan initiatieven van de blockchain verkennen. Om zo kosten te verlagen, efficiënte te verhogen en de mogelijkheden te verkennen voor het creëren van nieuwe waarden.

Voordelen van blockchain

Eenmaal geïmplementeerd kan blockchain worden gebruikt om kosten te verlagen en/of het verhogen van de waarde van eindproducten of grondstoffen met behulp van de informatie die samengaat met de producten. Er zijn mogelijkheden voor verhoging van toegevoegde waarde van grondstoffen, bijvoorbeeld door het nakomen van de specifieke wensen van de consumenten ten aanzien van productiemethode (bijvoorbeeld fair trade), herkomst en andere fysieke en ‘virtuele’ kwaliteitseigenschappen.

Een ander voordeel is een voedselveiligheidskwestie. Producten terughalen (recall) kan veel gemakkelijker wanneer de gehele keten transparant is. Transparantie van de voedselketen betekent ook dat de voordelen van reputatie die marktleiders hebben zal afnemen. Vertrouwen in een product wordt minder afhankelijk van het vertrouwen in de leverancier, maar meer afhankelijk van de informatie in de blockchain. Hierdoor kunnen kleinere bedrijven hogere prijzen realiseren op basis van de intrinsieke eigenschappen van de goederen die zij leveren, zonder dat ze hiervoor een jarenlange reputatie moeten opbouwen. 

De beschikbare gegevens creëren ook kansen voor de ontwikkeling van producten en diensten op basis van intelligentie. Gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in voorspellende modellen om de vraag en/of het succes van een product te voorspellen.

Digitalisering en brede deelname worden belangrijk

De sleutel tot het plukken van de voordelen is een digitalisering van interne en externe processen. Er zijn voordelen, maar er moet aan twee voorwaarden worden voldaan om de blockchain succesvol te maken. Processen binnen bedrijven, en tussen bedrijven, moeten eerst worde gedigitaliseerd en gestandaardiseerd. Ten tweede; een brede participatie van belanghebbenden in de gehele waardeketen is nodig.

Het goed doen

Het selecteren van de juiste blockchain initiatieven zal uitdagend worden. Rabobank raadt aan om deel te nemen aan meer dan één initiatief en/of het behoud van de flexibiliteit om te schakelen naar andere initiatieven van de blockchain.

Lees hier het rapport ‘Blockchain: The Trigger for Disruption in the Food Value Chain’

Bron: ©Panchenko Vladimir/Shutterstock.com