CPF: Vloeistoffen strooibaar maken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

CPF: Vloeistoffen strooibaar maken

  • 03 januari 2014
  • Door: Johan de Roeck

De CPF (Concentrated Powder Form)-technologie maakt het mogelijk om vloeistoffen strooibaar te maken. Dit biedt nieuwe productietechnische mogelijkheden voor de levensmiddelenindustrie.’

Het veranderen van vloeistoffen in poedervorm is niet nieuw. Dit gebeurt door verbinding van de vloeistof met poedervormige dragerstoffen via klassieke mengprocessen, bijvoorbeeld fluïdisatie-technologie. In de regel ligt de concentratie tussen de twee en tien procent. Met de CPF-technologie is het echter mogelijk een concentratie tot wel tachtig procent te bereiken.

‘Met de CPF-technologie mengt RAPS onder andere emulsies en olie- en watergebaseerde vloeistoffen’

Het proces

Bij de CPF-technologie wordt koolstofdioxide bij extreem hoge druk (van 100 tot 250 bar) in de tot poeder te maken vloeistof opgelost. Daarna wordt de gas-geabsorbeerde oplossing snel ontspand waardoor het gas vervliegt en er zich kleine vloeistofdruppels vormen. Tegelijkertijd wordt er een poedervormige dragerstof toegevoegd. Het vrijgekomen gas zorgt voor een directe vermenging van de vloeistofdruppels met de dragerstof. De vloeistof wordt geabsorbeerd of opgezogen. Het resultaat is dat er een homogene combinatie van vloeibare en gesmolten bestanddelen ontstaat voor het strooibaar maken van vloeistoffen met verschillende viscositeit.

Nieuw: olijfolie

De RAPS-onderzoeksafdeling is gevestigd in de hoofdvestiging te Kulmbach. In fabriek 5 worden nieuwe procedés begeleid: van het idee, via de uitwerking op laboratorium- en pilotschaal, tot en met de realisering van de productie. Met de CPF-technologie mengt RAPS inmiddels (onder andere) olie- en watergebaseerde vloeistoffen, evenals emulsies. Als dragerstof kunnen poedervormige vaste stoffen met een partikelgrootte van 5 micrometer tot 2 millimeter gebruikt worden: bijvoorbeeld zetmeel, maltodextrine, suiker, vitaminen, mineralen, specerijenmelanges en vezels. De CPF-technologie wordt ingezet zowel voor het verpulveren van grondstoffen, als voor innovatieve eindproducten (zoals vet, was, emulgator, chocolade) in diverse productiesegmenten. Nieuw in het assortiment van RAPS is bijvoorbeeld de CPF-olijfolie: olijfolie in strooibare vorm die daardoor bijzonder makkelijk doseerbaar is. Dit product leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld de bakkerijindustrie. De CPF-prodcuten zijn direct bij Raps Benelux verkrijgbaar.

CPF-technologie:

  • maakt een vloeistofconcentratie tot 80 procent realiseerbaar;
  • levert goed strooibaar poeder op met hoge mechanische stabiliteit;
  • is geschikt voor laag- en hoog visceuze vloeistoffen;
  • is met vele dragerstoffen inzetbaar;
  • kent productvriendelijke procesomstandigheden (Inerte-atmosfeer, -10˚ graden Celsius);
  • de poedereigenschappen zijn instelbaar (bijvoorbeeld de oplosbaarheid van de te sproeien vloeistof door inzet van emulgatoren).

www.raps.com

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2014