Darmflora gezonder door afvalstromen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Darmflora gezonder door afvalstromen

  • 14 februari 2019

Reststromen uit de voedingsindustrie blijken zeer geschikt om de darmflora van personen met obesitas gezonder te maken, volgens onderzoek van Carlota Bussolo de Souza. Schillen van groente en fruit bevatten vezels die fermenteren in de darmen van personen met obesitas, zo goed dat er extra veel metaboliet boterzuur wordt aangemaakt. Boterzuur gaat niet alleen de vorming van darmkanker tegen, maar het ook enorm belangrijk voor de energie- en vethuishouding.

Kunstdarmen

Het promotieonderzoek van Bussolo is verricht met een beurs van de regering van Brazilië op de UM-campus in Venlo. Hier maakte zij gebruik van TIM-modellen, dit zijn kunstdarmen die de bacteriehuishouding in menselijke darmen zeer precies kunnen nabootsen. Een model bevatte de ontlasting van gezonde mensen, het andere model van mensen met obesitas. Dikke personen huisvesten vaker een armoedige bacteriepopulatie vergelijken met slanke mensen. Slanke personen hebben minder bacteriën en minder verschillende soorten bacteriën. Wetenschappers gaven de kunstdarmen een dieet van afvalstromen uit de groente- en fruitverwerkende industrie in Brazilië. En dit had positieve effecten op darmflora van obese personen.

Sinaasappelschillen

Er werden afvalstromen verzameld van drie soorten groente en fruit: cassave, sinaasappels en passiefruit. De schillen werden vermalen tot poeder dat aan de kunstdarmen werd toegediend. Bussolo geeft aan dat het waarschijnlijk de specifieke combinatie van vezels uit de schillen is die een positief effect geeft.

Reststromen

De voedselverwerkende industrie in Nederland is al enige tijd aan het onderzoeken hoe er meer waarde uit reststromen gehaald kan worden. Bussolo: “Het zou toch mooi zijn als de producenten van frites, krieltjes en chips via hun reststromen een bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van de obesitas-epidemie en de verspreiding van de daaraan gekoppelde ziekten als diabetes of hart- en vaatziekten”. Aardappels vielen echter buiten de scope van deze studie, dus daar zou nog extra onderzoek naar gedaan moeten worden.

Bron: © Maastricht University