Duurzame uitbreiding ProMessa
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duurzame uitbreiding ProMessa

  • 12 juni 2018
  • Door: Janneke Vermeulen

Ze waren uit hun jasje gegroeid, bij centrale slagerij ProMessa in Deventer. Dus komt er een nieuwe productiehal bij, waar duurzaamheid - net als in de rest van de bedrijfsvoering - een prominente rol speelt. 

De groei van het bedrijf was niet de énige reden voor de nieuwbouw, vertelt directeur Harold Rouweler: “Er was meer ruimte nodig voor de productielijnen. Die dienen bijvoorbeeld aan veranderende wetgeving en klantwensen te voldoen.” In de nieuwe ruimte zullen onder andere gemalen producten worden vervaardigd en vindt een deel van de etikettering en logistiek plaats. De hal, die zo’n 3.200 vierkante meter beslaat, wordt in oktober officieel geopend. 

Barbecueweer en supermarktacties

ProMessa werd in 1964 opgericht en is sinds 2008 dochteronderneming van Coop, maar levert ook vlees onder private label aan diverse andere supermarktketens. Het vlees wordt bij ProMessa geportioneerd, soms gekruid of gemarineerd, en dan verpakt volgens zeer moderne technologieën. “Er gaan bij ons wekelijks ruim 600.000 verpakkingen de deur uit”, vertelt Operations Manager Hendrik Bom. “Het precieze aantal kan per week verschillen, afhankelijk van supermarktacties en het weer. Rond de feestdagen of bij barbecueweer hebben we enorme afzetpieken. En omdat we een ultraverse keten zijn, moeten we zeer snel kunnen schakelen.” Nauwe samenwerking met de retailers is dus erg belangrijk, aldus Bom. “We trekken samen op in de keteninrichting en productontwikkeling. Zo kunnen we de consument van lekker en gezond vlees voorzien.” 

Innovatie

“Samenwerking is de sleutel tot innovatie”, aldus Rouweler. Samen met afnemers en leveranciers zet ProMessa dan ook volop in op duurzaamheid.  Er wordt grotendeels gewerkt met Nederlands vlees; veelal met één, twee of drie Beter Leven-sterren. Het bedrijf hanteert gescheiden afvalstromen, gebruikt ecologische schoonmaakmiddelen en groene stroom. Een noviteit én unicum in de vleesindustrie zijn de schaaltjes waarin het biologisch assortiment wordt verpakt. Die zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen en volledig composteerbaar. ProMessa weet zich ook te onderscheiden met het WMS-systeem, waarmee op winkelniveau wordt gesorteerd en uitgeleverd. Operations Manager Bom: “Het vlees ligt snel in de winkel en heeft daarmee een langere houdbaarheid. Dat leidt tot minder derving én hogere verkopen. Een enorm voordeel in de branche.” 

____________

‘Samenwerking is de sleutel tot innovatie’

____________

Bouwen volgens BREEAM 

Toen de eerste plannen voor de nieuwbouw ter tafel kwamen, werd meteen duidelijk dat ook daarin het duurzame beleid weerspiegeld moest worden. En zo geschiedde: er komen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, de koelinstallatie werkt volledig met het natuurlijke koudemiddel CO₂, er vindt waterbesparing en warmteterugwinning plaats en waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van bewegingssensoren. “We wilden bouwen volgens de richtlijnen van BREEAM, die passen bij onze MVO-ambities”, vertelt directeur Rouweler. BREEAM is het internationale instrument om van gebouwen de duurzaamheid te meten en te beoordelen. Rouweler: “We streven met deze nieuwbouw naar het BREEAM ‘Excellent’ niveau. Intussen hebben we het ontwerpcertificaat hiervoor al behaald.” 

Onmisbare partner

Een onmisbare partner voor ProMessa bij het ontwerp en de begeleiding van de nieuwbouw, is de RBK Group: een ingenieurs- en automatiseringsbedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van (nieuw)bouwprojecten en het leveren van automatiseringsoplossingen in de voedingsindustrie. RBK is net als ProMessa gevestigd in Deventer, maar dat gaf niet de doorslag voor de samenwerking. Rouweler: “Natuurlijk heeft dat voordelen. Maar uiteindelijk gaat het ons om kwaliteit en vertrouwen. We hebben veel goede verhalen over RBK gehoord, ze hebben ruimschoots ervaring met de voedingsindustrie en met bouwen volgens BREEAM, én het klikte.”

Toekomstbestendig

RBK kwam al in een vroeg stadium in beeld. Architect Hans van den Hoorn licht toe: “Wij starten met een grondige inventarisatie van de wensen en mogelijkheden van onze opdrachtgever, en analyseren hoe bedrijf en productie zijn georganiseerd. Aan de hand daarvan maken we een integraal ontwerp voor het gebouw en de gebouwinstallaties: elektrotechniek, werktuigbouw en koeltechniek. We vragen de vergunningen aan, stellen bestekken op en begeleiden de aanbesteding.” Bom vult aan: “Daarmee werd heel correct omgesprongen; RBK toonde zich echt een onafhankelijke partij.” Van den Hoorn vervolgt: “Ook doen wij de bouwbegeleiding tijdens de uitvoering. Zo zijn wij betrokken bij het project vanaf het eerste idee tot aan de ingebruikname.” Dat de nieuwbouw bij ProMessa een thuiswedstrijd betreft, maakt de opdracht extra bijzonder. Van den Hoorn: “Wat dit project verder leuk én uitdagend maakt, is dat de nieuwbouw vrijwel het gehele terrein beslaat naast het bestaande gebouw. Interessante vragen zijn dan: Hoe ga je in je plan om met deze beperkte ruimte, en hoe sluit je goed aan op het bestaande gebouw?” Rouweler: “Dat is uitstekend gelukt. Met onze nieuwbouw zijn we klaar voor de toekomst.” 

www.pro-messa.nl
www.rbk.nl

Foto 2: v.l.n.r. Hans van den Hoorn, Hendrik Bom en Harold Rouweler

Bron: © Foto’s Hissink