Duurzame voedselproductie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duurzame voedselpro­ductie

  • 10 februari 2015
  • Door: Judith Witte

De Europese Commissie heeft zich ten doel gesteld om in 2020 50% minder voedsel te verspillen en te streven naar een efficiënter (her)gebruik van grondstoffen. Het ‘verduurzamen van de voedselproductie’ is geen trend, geen hype, maar pure noodzaak.

Een goede reden om het jaar af te trappen met het thema Duurzame voedselproductie. Ik duik in de talloze rapporten die er over het onderwerp zijn verschenen: bij de Europese Commissie, de Rijksoverheid, universiteiten, instituten, brancheverenigingen. Ik zie Ronde Tafelgesprekken voorbij komen, congressen en seminars.

In dit nummer draait het om het verduurzamen van de voedselproductie, maar het eerste dat opvalt is het geringe aantal foto’s van voedsel. Hoe komt dat? Doordat duurzaamheid zo’n abstract onderwerp is? Het gaat om hergebruik van producten en optimalisatie van grondstoffen, het minimaliseren van waardevernietiging, om minder afval, verduurzamen van bedrijfsprocessen, een kosteneffectievere manier van werken door hergebruik, technologische innovaties die energiezuiniger zijn, minder water en chemicaliën nodig hebben,… etcetera!

Om de voedselproductie duurzamer te maken, is een kritische blik op deze factoren essentieel. En dan zie je opeens hoe concreet verduurzaming kan zijn. En dat het niet alleen investeringen vraagt, maar ook nog geld oplevert. Goed nieuws voor de ondernemer!

Terug naar die noodzaak. Het gaat te langzaam. Een versnelling in de aanpak is nodig om zelfs maar in de buurt te komen van de doelstellingen zoals die door de Europese Commissie voor 2020 zijn geformuleerd. Wat is er nodig om oplossingen te vinden voor de complexe vraagstukken waar we de komende jaren met elkaar voor staan?

Het antwoord is even simpel als ingewikkeld: de oplossing ligt in samenwerken. We moeten de koppen bij elkaar steken: agrariërs, politici, wetenschappers, onderzoekers,  ondernemers, retailers en bestuurders en burgers. Eind januari vond zo’n initiatief nog plaats in De Ruwenberg (Sint-Michielsgestel). Onder de vlag van de ‘Rafael Dialoog’ werden de deelnemers uitgedaagd hun 'eigen organisatiegelijk' los te laten en vanuit persoonlijk perspectief onbevangen te kijken naar de nieuwe oplossingen en innovaties die nodig zijn om de doelstellingen voor een duurzame voedselproductie te realiseren.

Judith Witte

[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2015