Een schone taak
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Een schone taak

  • 14 november 2016
  • Door: Judith Witte

De eisen die gesteld worden aan hygiëne verscherpen continu. De overheid wordt strenger, consumenten kritischer. Alles moet kloppen: niet alleen op het gebied van de kwaliteit, maar ook in de arbeidsomstandigheden en het milieu. De zorg is groot: hygiëne is onlosmakelijk verbonden met het borgen van de voedselveiligheid; een thema dat ook in 2017 weer hoog op de politieke en maatschappelijke agenda zal staan. 

Hier ligt een schone taak voor de schoonmaakbedrijven. Het goede nieuws is dat de schoonmaakbranche niet stil zit: we zien verbreding én verdieping van de dienstverlening, robotisering is in opkomst, digitalisering verbetert de interne werkprocessen, ze werken vaker met middelen die minder schadelijk zijn voor het milieu; er wordt veel gedaan om u te ontzorgen, de hygiëne te verbeteren en ervoor te zorgen dat de schoonmaak past in uw MVO-beleid. Steeds meer opdrachtgevers zien in dat er pas na een goede inwerkperiode efficiënter kan worden gewerkt, en sluiten weer vaker langeretermijncontracten af (Rabobank Cijfers & Trends, 18 oktober 2016). 

Voedselveiligheid gaat natuurlijk verder dan het borgen van de hygiëne: het gaat ook over inkt van recyclede verpakkingen die niet in ons voedsel mag komen; over minder vet en over zoutverlaging. Gezond leven en gezonde voeding zijn trending topics voor 2017. Het laatste nieuws uit Brussel is dat het Europees Parlement een limiet wil invoeren op industrieel geproduceerde transvetzuren, die in verschillende snacks gebruikt worden. De wettelijke bovengrens voor transvetten in voedingsproducten kan bijvoorbeeld 2% per product zijn. Denemarken heeft al zo’n regel. "Industriële transvetten worden – verborgen in talloze producten - nog steeds te veel gegeten door consumenten. Die vetten maken veel Europeanen te dik, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg. De Europese Commissie én de levensmiddelenindustrie moeten daarom aan de slag," aldus Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement). 

Ik ben blij met dit soort berichten, lang leve kritische consumenten, overheden en voedingsbedrijven: het betekent dat de voedingsbranche in beweging is, dat er continu nagedacht moet worden over vernieuwing en innovaties. En dat ik ook in 2017 volop onderwerpen heb om over te schrijven, me in te verdiepen, en vooral: u over te informeren. 

Judith Witte
 
[email protected]

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2016