Ernstigste droogte in 40 jaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ernstigste droogte in 40 jaar

  • 14 augustus 2018

Op 11 juli 2018 heeft de Europese groenteverwerkingssector laten weten bezorgd te zijn over de potentiële verliezen van de kwantiteit en kwaliteit van gewas als gevolg van de zeer warme zomer en langdurige droogte. Toonaangevende Europese prodcutieregio’s zijn de zomer getroffen door deze uitzonderlijke weeromstandigheden; uitzonderlijk hoge niveaus van gewasverdamping, droogstaan van waterlopen, en regio’s waar de extractie van irrigatiewater beperkt is.

Met het warme en droge weer dat zich heeft voortgezet in juli in de meeste delen van het continent, zijn groenten blijven lijden en de opbrengsten van gewassen zijn sterk gedaald.

Deze zomer is de situatie voor telers en verwerkers van plantaardige producten de ernstigste in veertig jaar. 2018 is het derde jaar op rij dat de sector te kampen heeft met ernstige weergerelateerde kwesties.

Het weer van dit jaar heeft vooral invloed op bevroren en ingeblikte producten. Verliezen van velden heeft geleid tot verminderende en onregelmatige leveringen van verse groenten aan de verwerkingsfabrieken. Dit leidt weer tot verhoogde productiekosten en minder producten om te verwerken.

Aanzienlijke vermindering van veldopbrengsten worden gerapporteerd voor erwten, variërend van 20 tot 50%. Bonen (gele bonen, groene bonen en flageolet), is de situatie even zorgwekkend, hier zijn namelijk ook verliezen van 50% gemeld.

In bepaalde productiegebieden in het zuiden van Europa zijn de eerste oogsten van bonen ook getroffen door zware stormen (overstromingen en hagel). Voor uien worden verliezen gemeld tussen de 15 en 50%; courgettes en spinazie worden ook beïnvloed. In veel regio’s is het zaaien van extra gewassen spinazie, bonen of bloemkool niet mogelijk vanwege de droogte.

De aanhoudende droogte is ook reden bezorgd te raken over de herfst- en wintergewassen zoals boerenkool, rode en witte kool, spruitjes en prei. Voor deze gewassen is het al duidelijk dat de weersomstandigheden te droog zijn geweest. Dit zal resulteren in opbrengsten onder het gemiddelde. Bovendien was het zaaien van boerenkool in sommige regio’s niet eens mogelijk.

Bron: © Pixabay