Het gesprek van de dag
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Het gesprek van de dag

  • 24 november 2015
  • Door: Judith Witte

Dit najaar beleefden we de koudste oktober sinds 2003, gevolgd door de warmste 6 november ooit: het was overal in het nieuws. Het weer is nog altijd het meest besproken onderwerp op de straat. Maar voeding wint terrein! Spraakmakende voedings-gerelateerde berichten buitelden dit najaar over ons heen; als blaadjes in een herfststorm.

Wat het meeste stof deed opwaaien was de publicatie van een rapport van de WHO waarin de consumptie van vlees en kanker worden gerelateerd. De media pakten het item gretig op, inclusief ongenuanceerde en kromme interpretaties. Inmiddels is de storm geluwd, maar de angst zit er bij veel mensen aardig in.

Vlak daarna bracht de Gezondheidsraad haar nieuwe adviezen uit over gezond eten. Het Voedingscentrum is nu druk bezig deze adviezen door te rekenen naar een nieuwe Schijf van Vijf, die medio maart 2016 wordt uitgebracht. De kranten kopten: ‘We moeten meer peulvruchten eten.’ En ook: ‘Dagelijks een handje noten’. Ongezouten, dat wel. Zoutreductie blijft belangrijk; het is één van de pijlers in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, dat de ambitieuze doelstellingen formuleert voor de reductie van de hoeveelheden zout, verzadigd vet en calorieën in levensmiddelen tot en met 2020. U heeft nog vier jaar…

 

Op 30 oktober publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het advies Naar een voedselbeleid. In hun reactie op het advies schrijven Dijksma en Schippers namens het kabinet: ‘Terecht plaatst de WRR deze opgaven nadrukkelijk binnen de internationale context waarin de voedselproductie plaatsvindt.’ Dat de internationale context steeds belangrijker wordt is evident. Daarom verbaast het mij dat er toch zo weinig over de grens wordt gekeken. Voor veel mensen is wat er in Brussel en Straatsburg wordt besloten een ‘ver van mijn bed show’. Nederland neemt op 1 januari 2016 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over van Luxemburg. Zou daarmee in Nederland ‘Europa’ meer op de kaart worden gezet en in de top 3 van gespreksonderwerpen komen?

Ik doe alvast een poging: in oktober werd een wetsvoorstel van de Europese Commissie dat importverboden van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen en veevoeders per lidstaat mogelijk zou hebben gemaakt, verworpen door het Europees Parlement. Een belangrijke beslissing! Eerder die maand werd de Herziene wet novel foods juist aangenomen; het zou een boost kunnen geven aan de voedingsindustrie en aan innovaties in productontwikkeling en -verbetering.

Tijdens het EU-voorzitterschap heeft het Nederlandse kabinet beloofd een conferentie te organiseren over productverbetering. Tegelijk zal er een publiekscampagne over voeding starten, met de introductie van de nieuwe Schijf van Vijf. Productverbetering, gezonde keuzes maken,… de consument vindt het steeds belangrijker. En ook dat wát we eten veilig is. Het kabinet zet volgend jaar stevig in op een versterkte borging van de voedselveiligheid, en vindt dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de bedrijven ligt.

Voedsel waarmee is gesjoemeld, of waar je ziek van wordt; het wordt gegarandeerd voorpaginanieuws. Wilt u om deze reden tóch het gesprek van de dag (of het jaar) worden? Lees dan vooral niet verder! (disclaimer: doorlezen is voor eigen risico. Dit nummer bevat diverse tips, een primeur op het gebied van desinfectie, en inspirerende verhalen om de hygiëne en voedselveiligheid te borgen).

Judith Witte
 
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2015