Innovatief verpakkingsconcept: Mylar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Innovatief verpakkings­concept: Mylar

  • 14 oktober 2014

Een innovatief concept waarmee levensmiddelen inclusief verpakking vanuit de diepvries rechtstreeks in de oven, magnetron of contactgrill gelegd kunnen worden: dat spaart energie, gaat voedselverspilling tegen en draagt bij aan de hygiëne in de (instellings)keuken.

De vraag naar meer convenience diepvriesproducten zet onverminderd door. De toename gaat echter ten koste van andere diepgevroren producten. In Duitsland bijvoorbeeld is de afzet van diepgevroren vleesproducten vorig jaar met ruim 23 procent afgenomen ten gunste van convenience diepvriesproducten. Het verpakkingsconcept Mylar Cook® en Mylar Bake®, van folieproducent ‘Dupont-Tejin, ontwikkeld in samenwerking met Multivac, kan daar verandering in brengen. “De folie kan in principe op alle Multivac dieptrekkers ingezet worden,” zegt Marcel van den Berge, Marketing Manager bij Multivac.

Kookgemak

Marcel legt uit: “Met de folie kan een diversiteit aan levensmiddelen verpakt worden, waaronder vlees- en visproducten, deegwaren, groenten, aardappelen, maaltijden en maaltijdcomponenten. De producten kunnen vervolgens in de verpakking, vanuit de diepvries rechtsreeks in de oven, magnetron of contactgrill gelegd worden.” Dat vergroot het kookgemak voor de consument aanzienlijk, maar het concept biedt meer voordelen. “Aroma’s, vitaminen, mineralen en eventueel het eigen vocht van het product blijven in de verpakking, wat de smaak ervan ten goede komt. Hierdoor is er minder zout en zijn er minder kruiden nodig.”

Lagere energiekosten

De verwarming van het product vindt gelijkmatig plaats. Bij een bepaalde druk opent de verpakking vanzelf, zodat er een mooie bruine kleur op het product kan ontstaan. “Bij dit concept is dus geen ventiel nodig in de verpakking, zoals bij de gebruikelijke verpakkingen. Het wordt inmiddels al in tientallen landen toegepast, zowel via supermarkten aan de consument, maar ook in grootkeukens, restaurants en instellingen. “Het resulteert in 20 tot 30 procent kortere bereidingstijden, dus het levert lagere energiekosten en een tijdsbesparing op. Omdat de verpakkingen alleen uit de vriezer genomen worden in de hoeveelheid die op dat moment nodig is, beperken instellingen hun ‘voedselverspilling’.”

‘No Touch’

Ook op het gebied van hygiëne is het verpakkingsconcept met Mylar Cook® en Mylar Bake® ideaal. De bereider komt niet in aanraking met het rauwe product, waardoor bijvoorbeeld kruisbesmetting uitgesloten is. En de oven, magnetron of contactgrill waarin de bereiding plaatsvindt, blijft schoon.

www.multivac.nl

Bron: Multivac