Investeren in de toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Investeren in de toekomst

  • 11 oktober 2016

Meesterslager Hanspeter Baer werd gezien als extreem dapper toen hij in 1999 besloot om verse olijven en antipasta te gaan verkopen in plaats van vlees en huisgerookte producten. Ondanks alle negatieve adviezen zette hij door. Dankzij de nieuwe Multivac T 600 rollen er binnenkort 15.300 verpakkingen per dag van de band.

Binnen een decennium groeide het bedrijf van Hanspeter Baer; Ceposa AG (met de  hoofdvestiging in Kreuzlingen), uit tot een van de grootste producenten van verse antipasta in Zwitserland. Met een eigen 24-uurs service levert de onderneming zo’n acht ton handmatig verwerkte olijven en antipasta per week aan klanten in Zwitserland. Sinds de oprichting zijn er 30 fulltime arbeidsplaatsen bijgekomen, en afhankelijk van het seizoen werken er 35 tot 50 medewerkers. Om een constant hoge productkwaliteit te garanderen, koopt Hanspeter Baer rechtstreeks in bij geselecteerde Zuid-Europese producenten die hij voor het grootste deel persoonlijk kent. Aan de Mediterrane lekkernijen worden tijdens de verwerking alleen koolzaadolie, kruiden van hoge kwaliteit en steenzout toegevoegd. De producten komen vers en smakelijk aan bij de retailers; verpakt onder beschermende atmosfeer in transparante, hersluitbare bakjes.

Lokale vertegenwoordiging

Begin 2015 was het tijd de verpakkingsmachine te vervangen; de koolzaadolie gaf te vaak storingen aan het elektra. Niet alleen liepen de reparatie- en onderhoudskosten alsmaar op, het veroorzaakte ook de nodige stilstand. "Een belangrijk criterium bij de aankoop van een nieuwe machine was dat de elektra zeer goed beschermd moest zijn," verklaart Andres Kaspar, hoofd inkoop, operations en kwaliteitsmanagement bij Ceposa. Hij hechtte ook groot belang aan een lokale vertegenwoordiging van de leverancier. Met de productie van verse producten met een korte houdbaarheid moeten storingen snel en vakkundig verholpen kunnen worden. Twee fabrikanten van verpakkingsmachines leverden een offerte. 

Betrouwbare verpakkingsoplossing

De productieafdeling werkte al met een C 400 vacumeermachine en twee compacte T250 traysealers van Multivac. Daarom ging de voorkeur van Kaspar uit naar een traysealer van dezelfde leverancier. "We hadden goede ervaringen met deze machines, en ook met de deskundige service van het bedrijf en de snelle beschikbaarheid van reserveonderdelen," zegt Andres Kaspar. Hij ziet de nabijheid van Multivac Zwitserland als een groot voordeel, omdat servicemedewerkers indien nodig binnen de kortst mogelijke tijd op locatie kunnen zijn. "Daarbij was het voorstel van Multivac ook commercieel gezien aantrekkelijker," verklaart hij zijn definitieve keuze voor de nieuwe versie van de T 600. De veelzijdigheid van die machine, die zowel vacuümskinverpakkingen als MAP-verpakkingen kan produceren, maakte onmiddellijk indruk op hem. "Wij eisen een absoluut betrouwbare verpakkingsoplossing waarmee onze gevoelige producten lange tijd vers blijven.”
"Ons hoofd inkoop wilde het beste en heeft het gekregen," lacht bedrijfseigenaar Hanspeter.

Geschikt voor automatisering

Het personeel vult de schaaltjes met de hand. Een automatische vuller doseert vervolgens de olie in de schaaltjes, die daarna worden overgebracht naar de toevoerband van de traysealer, die 1.200 trays per uur sealt. Storingen door olie behoren tot het verleden. De elektrische systemen zijn ondergebracht in een schakelkast die aan de zijkant van de machine is geplaatst. De T 600 is gecertificeerd volgens beschermingsklasse IP65; de schakelkast hoeft daarom zelfs tijdens het reinigen niet afgedekt te worden. Het bedieningsgemak is optimaal: "De bediening via het grote touchscreen wijst zich vanzelf", benadrukt Andres Kaspar.

Takels en trolleys 

De nieuwe traysealer is operationeel sinds juni 2015. Om de machine in bedrijf te nemen, had wel wat voeten in de aarde. “De machine moest worden vervoerd naar de productieruimte,” blikt Andres Kaspar terug. “Dat was een pittige uitdaging, omdat de machine aanzienlijk groter was dan omvang van onze lift. Drie servicemedewerkers van Multivac hebben het probleem opgelost, samen met de liftmaatschappij en een logistieke deskundige. De machine werd opgedeeld, en waar mogelijk werden de vele extra's verwijderd. Allerlei hulpmiddelen, zoals mobiele trolleys en takels, hebben ze ingezet. Het was perfect teamwerk," zegt Andres Kaspar met lof. 

Uitbreidingen

Omdat de T 600 vier trays tegelijk kan sealen, past de machine perfect bij de verwachte uitbreiding van de productiecapaciteit, verklaart Andres Kaspar. “We gaan de volledige capaciteit benutten van vier verpakkingen per cyclus en acht cycli per minuut. Ceposa is bovendien voornemens de productie uit te breiden naar acht uur per dag, zodat er 15.300 verpakkingen per dag van de band kunnen rollen. Het is een uitstekende investering.” De eerstvolgende uitbreiding op de T 600 zal het mogelijk maken ook grotere trays met verschillende compartimenten voor verschillende antipasta te kunnen verpakken. Zelfs trays voor 1 kilo bulk worden overwogen, maar in de huidige productieruimte is dit nog niet mogelijk. “Zodra de geplande uitbreiding is voltooid, wordt de T 600 geïntegreerd in een geautomatiseerde verpakkingslijn, compleet met nieuwe metaaldetectors, een controleweger en  een doseerunit voor olie,” besluit Andreas Kaspar.

www.multivac.nl

Bron: © Multivac