Kwaliteitskaas in envelopverpakking
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kwaliteitskaas in envelopver­pakking

  • 30 juni 2015

Om van kaasblok tot verpakte plakjes kaas te komen, is in de regio Mazovia in Polen een bijna 60 meter lange verpakkingslijn geïnstalleerd. De voornaamste componenten zijn de Multivac R535 dieptrekverpakkingsmachine en de MR337TQ transportbandetiketteerder. De nieuwe verpakking is eenvoudig te openen, hersluitbaar en houdt de kaas lang vers.

Gezien de idyllische ligging van het bedrijf in de regio Mazovia in Polen, zou je niet verwachten dat Okregowa Spoldielnia Mleczarska SIERPC (OSM SIERPC) jaarlijks meer dan 200 miljoen liter melk verwerkt; afkomstig van meer dan 1500 toeleveranciers. Al 90 jaar produceert ‘De Regionale Zuivel Coöperatie van SIERPC’, zoals de vertaling letterlijk luidt, zuivelproducten als gerijpte kaas, Italiaanse kaas en kwark. Negentig jaar traditie en ervaring is duidelijk terug te vinden in de kaas en wordt tegenwoordig gecombineerd met state-of-the-art technologie. Zo ontstaat een continu hoge productkwaliteit. Het ISO kwaliteitssysteem dat in 2001 is geïmplementeerd, gecombineerd met HACCP sinds 2003 en het BRC systeem, geïntroduceerd in 2009, garanderen dat de productie aan de hoge Europese eisen voldoet.

Een eigen verpakkingslijn

Gerijpte harde kaas was lange tijd één van de specialiteiten van OSM SIERPC. Vóór 2010 leverde het bedrijf de kaas enkel in blokvorm aan zakelijke partners. “De vraag was constant hoog, dus we hebben nooit consumentenproducten of -verpakkingen overwogen,” verklaart Grzegorz Ganko, voorzitter van het bestuur van OSM SIERPC. “In het enkele geval dat klanten om geportioneerde of gesneden kaas vroegen, werden subcontractors ingeschakeld.” In de afgelopen jaren is het aantal supermarktketens echter drastisch toegenomen. En daarmee het aanbod kant-en-klaarproducten. Verpakking speelt een grote rol bij deze producten; voordat een producent potentiële klanten van de kwaliteit van zijn product kan overtuigen, moet hij toch eerst hun aandacht trekken met een aantrekkelijke verpakking en presentatie. OSM SIERPC lanceerde een gerijpte harde kaas op de Poolse markt onder de merknaam Sér Królewski. Het nieuwe premium product werd als kant-en-klaarverpakking (gesliced) aangeboden in drie varianten: Emmentaler, Sér Królewski gerookt en Sér Królewski Light. Het bedrijf had het slicen en verpakken uitbesteed aan een loonverpakker op zo’n 200 km afstand. “De toename van de verkoopvolumes maakte deze oplossing uiteindelijk onrendabel”, aldus Grzegorz Ganko. “Om toch aan onze verplichtingen te kunnen voldoen en de kosten te minimaliseren, besloten we onze eigen verpakkingslijn aan te schaffen. We begonnen vrijwel meteen met de bouw van een nieuwe productielocatie. Gelijktijdig startte onze zoektocht naar een verpakkingslijn.” Sinds 1993 verpakt het bedrijf kwark op Multivac kamermachines. “In de afgelopen twintig jaar zijn er diverse semi-automatische verpakkingsoplossingen van Multivac bij gekomen. We hadden dus genoeg ervaring met hun uitstekende kwaliteit en service.”

Innovatief verpakkingsontwerp

Een eerste vereiste bij het ontwikkelen van een goede verpakking was het advies van een expert. OSM SIERPC wilde zijn premiumproduct op drie manieren met een innovatieve verpakking positief onderscheiden van zijn concurrenten; visueel met een aantrekkelijk ontwerp, met een goede houdbaarheid en een hersluitmogelijkheid. Multivac Polen reageerde op de uitdagende eisen met de presentatie van een envelopverpakking van flexibele folie met de aanbeveling deze als MAP verpakking (Modified Atmosphere Packaging) te gebruiken. Het concept werd vrijwel direct goedgekeurd en geïmplementeerd in een bijna 60 meter lange productielijn met een verwerkingscapaciteit van 700 kg kaas per uur. De lijn begint met een slicer die van de kaasblokken plakjes maakt en eindigt met een half-automatische kartonneermachine. Daartussen staat de Multivac R535 dieptrekverpakkingsmachine met twee vorm- en twee sealstations, zodat zowel vacuüm- als MAP verpakkingen geproduceerd kunnen worden. Op de lijn is een inspectiesysteem gebouwd dat de sealnaden inline controleert, een MR337 TQ transportbandetiketteerder en een checkweger met geïntegreerde metaaldetector. De verpakkingen die tussen de 100g en 750g wegen, kunnen zowel in harde- als in flexibele folie verpakt worden. De gehele lijn kan vanuit één centraal bedieningspaneel bediend worden.

Onderscheidende kaasverpakking

De transportbandetiketteerder kan zowel op de boven- als de onderzijde van de verpakking etiketteren en is uitgerust met dubbele etiketteerkoppen. Zo kan er non-stop geëtiketteerd worden. De flexibiliteit en nauwkeurigheid van het gekozen model waren doorslaggevende criteria. “We hebben de nadruk gelegd op een aantrekkelijk en modern ontwerp dat duidelijk afwijkt van de concurrentie. We wilden dat beeld niet teniet doen met visuele missers als scheef aangebrachte etiketten”, zegt Grzegorz Ganko.

Een tweede lijn

De verpakking van flexibele folie lijkt op een envelop die gesloten is met een etiket. Dit etiket maakt het mogelijk de verpakking na openen te hersluiten zodat de kaas niet uitdroogt. De plakjes kaas worden in de verpakking ondersteund door een kartonnen inleg, zodat deze niet vervormen of scheuren. De kaasplakjes worden via de lange zijde van de verpakking uit- en ingeschoven, waarna de verpakking met behulp van het aangebrachte etiket hersloten kan worden. Het premiummerk Ser Królewski heeft met deze innovatieve verpakking niet alleen diverse prijzen gewonnen, maar ook de aandacht van consumenten. “We verpakken Ser Królewski sinds 2012 in deze verpakking. Sindsdien is het een groot verkoopsucces”, vat Grzegorz Ganko samen. De vraag is zo groot geworden dat het bedrijf heeft besloten te investeren in een tweede lijn, die op dit moment geïnstalleerd wordt. “Het feit dat de vele componenten in onze verpakkingslijn optimaal samenwerken, is mede te danken aan de know-how van Multivac en haar serviceteam”, zegt Grzegorz Ganko en hij voegt toe, “Ik had nog nooit een dergelijke complexe verpakkingslijn gezien. Nog steeds ben ik gefascineerd door zijn hoge efficiency en kwaliteit”.

www.multivac.com

Bron: © Multivac