Meer betalen voor NVWA-toezicht
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer betalen voor NVWA-toezicht

  • 10 mei 2016

Op 1 mei 2016 zijn de tarieven voor regulier NVWA-toezicht in onder andere pluimveeslachterijen met meer dan 10% verhoogd. De Vereniging van de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (NEPLUVI) reageert furieus op de  verhoging en stelt dat de ongekend hoge rekening van de inefficiënte werkwijze van de NVWA onterecht bij het bedrijfsleven wordt neergelegd. 

Het is wettelijk verplicht dat een NVWA-toezichthouder aanwezig is om toezicht te houden op de keuring in (pluimvee)slachterijen. In tegenstelling tot ons omliggende landen komen de kosten van dit toezicht in Nederland volledig voor rekening van het bedrijfsleven. Voorzitter Gert-Jan Oplaat van NEPLUVI merkt hierover op: “Omdat onze leden de volledige toezicht kosten van de NVWA moeten vergoeden, is er ten eerste geen enkele financiële prikkel voor de NVWA om efficiënt te werken.

Dat blijkt onder meer uit terugkerende NVWA-audits en controlelijsten die voor tal van onderwerpen wekelijks herhaald moeten worden. Daarbij steekt het dat de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie moet concurreren met omringende landen waarbij (een deel van) de toezicht kosten wel door de overheid worden vergoed.”

De kosten voor het reguliere toezicht op pluimveeslachterijen gaan per 1 mei 2016 gemiddeld met ruim 10% omhoog. Dat de toezicht kosten van de NVWA hoog zijn, blijkt onder meer uit de doorberekende voorrijkosten van ruim €160 per medewerker per dag. Dit kost slachterijen voor 1 toezichthouder alleen al per jaar een boven modaal jaarsalaris, zonder dat er nog enige keuring heeft plaatsgevonden. De steeds groeiende stijging van NVWA toezicht kosten is voor Oplaat ongekend: “Ik kan niet bevatten waarom een pluimveeslachterij jaarlijks meer dan €300.000,- moet betalen voor 1 toezichthouder die op reguliere werktijden 40 uur per week toezicht houdt. Produceer je als bedrijf 12 uur per dag dan ben je zelfs meer dan €500.000,- kwijt voor alleen je reguliere NVWA toezichthouder. Als medewerker van de NVWA ben je werkzaam in een publieke functie en zou je als bedrijf zijnde hier nooit meer dan de Balkenende norm voor hoeven te betalen.”
Oplaat geeft aan dat het voor het Nederlandse bedrijfsleven noodzaak is dat de politiek de steeds verder stijgende kosten van NVWA-toezicht een halt toeroept, aangezien het Nederlandse bedrijfsleven op deze wijze niet kan blijven concurreren met omringende lidstaten.  Ook wenst hij een onderbouwing voor waarom de kosten voor specifiek de pluimveeverwerkende sector met 10% per toezicht uur moeten stijgen. Volgens de NEPLUVI-voorzitter kunnen dalende toezicht kosten bereikt worden doordat de NVWA efficiënter gaat werken, meer risicogericht toezicht houdt en doordat de overheid een deel van de toezicht kosten op zich neemt. Om dit te realiseren is het noodzakelijk dat er een politieke kerntakendiscussie komt over welke taken de NVWA wel en niet zou moeten uitvoeren.

© NEPLUVI
Gert-Jan Oplaat, voorzitter

Bron: ©iStock.com/hidesy