'Met de T300 kunnen we alle kanten op'
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

'Met de T300 kunnen we alle kanten op'

  • 13 oktober 2015
  • Door: Sophie Baan

Het nieuwe productiebedrijf Kempenfoods uit Eindhoven wil groot worden in de productie van (koel)verse maaltijden en maaltijdcomponenten. “Koks bedenken de lekkerste gerechten. Wij hebben de kennis en de machines om deze op grote schaal te produceren,” aldus de bedrijfsleider. Deze zomer schafte Kempenfoods een nieuwe traysealer van Multivac aan.

Kempenfoods is een jong bedrijf dat in mei 2015 is opgericht. Er wordt al volop geproduceerd. Sinds eind juni maakt het bedrijf frisse witlofsalades. En vanaf september rollen er ook verpakkingen wokwitlof van de banden. Beide producten worden verkocht in Belgische supermarkten. “Wij hebben deze producten ontwikkeld naar een idee van de eigenaar van Kempenfoods, witlofhandelaar Lathouwers & Co,” vertelt bedrijfsleider Joost Boumans. “De omzet van onbewerkte groente neemt af. Consumenten kiezen liever voor gemaksproducten. Lathouwers wilde een witlofproduct introduceren met toegevoegde waarde. Dat idee hebben we verder ontwikkeld. Bovendien, witlof is een winterproduct en witlofsalade is juist lekker voor in de zomer. Met deze twee producten krijgt de handelaar jaarrond een betere omzet.”

Traysealer

Voor het verpakken van de producten schafte Kempenfoods een traysealer van Multivac aan. “Vanuit het verleden heb ik goede ervaringen met Multivac,” zegt Boumans. “De machines hebben vrijwel nooit storingen. En ik vind het een voordeel dat de werktuigen betaalbaar zijn. Dus als je eenmaal voor Multivac hebt gekozen, kom je bij het aanschaffen van extra werktuigen niet voor onaangename verrassingen te staan.” Kempenfoods produceerde eerst enkele monsters voor Lathouwers. Hiervoor stelde Multivac een testmachine ter beschikking; de T100. Vervolgens kwam er vraag naar grotere proefleveringen. Daarom maakte de T100 plaats voor een traysealer met een grotere capaciteit, de semiautomatische T200. Nu de productie is opgeschaald, maakt Kempenfoods gebruik van de volautomatische T300. “We gebruiken deze machine ter overbrugging”, zegt Boumans. “We hebben een nieuwe T300 traysealer gekocht die over enkele weken geleverd wordt.”

‘In de toekomst willen we schalen gebruiken die verwarmd kunnen worden in de oven’

Flexibel

Boumans vertelt dat de nieuwe machine erg flexibel is. “We willen een grote variatie aan maaltijden en maaltijdcomponenten gaan produceren. Denk daarbij aan soepen, sauzen, groenten, salades en combinaties, zoals vlees in saus. Met de T300 kunnen we alle kanten op.” Kempenfoods heeft een werktuig aangeschaft dat overweg kan met diverse soorten schalen van verschillende leveranciers. Ook is de machine geschikt voor het gebruik van schalen van andere materialen. “In de toekomst willen we misschien schalen gebruiken die verwarmd kunnen worden in de oven. Daar hebben we nu al rekening mee gehouden”, legt Boumans uit. De machine is bovendien geschikt voor alle soorten verpakkingsmethodes, zoals verpakken in vacuüm of begast, skin-verpakkingen en fresh safe (folie met micro-gaatjes waardoor groente en fruit langer vers blijft). “Voor de foodservicebranche produceren we een aantal mooie producten die ook geschikt zijn voor het retailkanaal”, vertelt Boumans. “Denk daarbij aan stronkjes witlof met ham en kaassaus of verse soep. We produceren deze producten nu nog in vacuümzakken.

Hiervoor hebben we al eerder een dieptrekmachine van Multivac aangeschaft. Met de T300 kunnen we vergelijkbare producten op schaaltjes verpakken, zodat ze mooi gepresenteerd kunnen worden in het schap.”

‘Ook voor etiketteren is Multivac de juiste partij voor ons’

Culinair niveau

Boumans gaat Kempenfoods de komende jaren verder uitbouwen. Hij wil dat het bedrijf over drie jaar een serieuze speler in de markt is. “We zien nog veel kansen. Koks bedenken de lekkerste gerechten, maar zij zijn niet in staat om deze in grote volumes te produceren. Tegelijkertijd komt er steeds meer vraag naar gerechten die gemakkelijk te bereiden zijn en een hoge culinaire kwaliteit hebben. Deze trend zien we zowel in retail als in foodservice. Wij hebben de kennis en de machines om deze gerechten op grote schaal te produceren.”

Boumans ziet bijvoorbeeld veel kansen in gerechten die sous-vide bereid zijn. Hierbij worden de gerechten vacuüm verpakt en vervolgens verwarmd. Het voordeel van deze methode is dat smaakstoffen niet kunnen ontsnappen. De gerechten zijn bovendien lang houdbaar, omdat er geen nabesmetting kan optreden. “Sous-vide koken van samengestelde maaltijden is een vak apart,” legt Boumans uit. “De verschillende componenten hebben namelijk niet dezelfde gaartijd. En je wilt niet dat de saus het product aantast of andersom. Voor de foodservicebranche produceren we al een aantal mooie sous-vide gerechten. Consumenten zijn minder bekend met deze kookmethode. Maar ik verwacht dat we in de toekomst ook een aantal mooie sous-vide gerechten kunnen introduceren voor het retailkanaal.”

www.multivac.nl

Bron: Multivac