Milmeq kiest voor DGS
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Milmeq kiest voor DGS

  • 11 oktober 2016
  • Door: Hans Reichart

De internationale fabrikant van koel- en vriestunnels Milmeq heeft gekozen. DGS en Milmeq zijn Europese partners geworden voor ontwerp, installatie en verkoop van logistieke installaties met vriezers van Milmeq.  

De samenwerking tussen Milmeq en DGS komt op een gunstig moment tot stand. Dat leggen hoofdrolspelers Dennis Grolleman en Onno Lukkien van DGS, en Roel Hoffman van Milmeq, helder uit in het kantoor van DGS in Haaksbergen. Het kantoor bevindt zich boven drukke werkplaatsen en grote hallen met materiaal van buizen tot robotarmen. Dat dit het moment is om aan de slag te gaan met koel- en vrieslogistiek, aldus het drietal, heeft alles te maken met ontwikkelingen op de wereldmarkt. De export naar Azië groeit stevig en Nederland loopt voorop als het gaat om voeding. De Nederlandse export van voeding naar China nam in 2015 met ruim 14% toe en economen voorzien een verdere stijging. De Chinese economie blijft rond de 6% per jaar groeien en de Chinese consument ontwikkelt een grotere behoefte aan afwisseling in voeding. Westerse producten bieden die. 

Robotica

Een van de populaire producten is vlees. Dat gaat uiteraard ingevroren naar het Verre Oosten. China hanteert strenge eisen voor het invriezen. Er mag nauwelijks tijd zitten tussen slacht en invriezen. De wereldhandel in diepgevroren vlees, fruit en groente is in opkomst en DGS en Milmeq staan op tijd klaar om exporterende handel en distributie te ondersteunen met hun expertise en producten. Vriezen en efficiency zijn belangrijker dan ooit. Directeur DGS Grolleman weet er alles van. Hij is een man van de praktijk, geboren "tussen slachterij en vrieshuis". Lukkien brengt hij kennis en ervaring op het gebied van logistieke installaties en robotica mee in de nieuwe samenwerking. DGS ontwerpt, bouwt en onderhoudt slimme logistieke installaties voor de voedingsindustrie. Dat zijn geautomatiseerde installaties, met een centrale rol voor robots. Ze hebben onlangs een groot project afgerond voor alle logistiek naar en vanaf de vriesinstallatie van een innovatief bedrijf op de Veluwe.

Specialisme

Dergelijke installaties zijn een specialisme geworden. Lukkien: "We maken turnkey maatwerksystemen en fabriceren en programmeren vrijwel alles in eigen huis. We kiezen voor eenvoud, bewezen technologie en maken systemen die met het bedrijf mee kunnen groeien. Onze installaties zijn flexibel en wij kunnen uit de voeten met welke productvormen en afmetingen dan ook. Wij zijn bovendien verantwoordelijk voor de complete installatie, zodat de afnemer altijd weet bij wie hij terecht kan voor service of verbeteringen."

‘De uptime van de tunnels van Milmeq is 98 tot 99%’

Dat meedenken met de klant, is wellicht de verklaring dat DGS al zo snel succes had. De onderneming ging nog maar 4 jaar geleden van start, maar slaagde er als nieuwkomer in de business toch in stevig te groeien. Grolleman: "Wij staan met de voeten in de klei en begrijpen dat er in de sector alleen geld te verdienen valt, als de loonkosten beheerst worden. Met onze systemen kan een afnemer per definitie met minder FTE's toe. Ze verdienen zich terug." De logistieke specialisten van DGS en Hoffman van Milmeq zijn ervan overtuigd dat ze elkaar perfect aanvullen. 

Persoonlijke klik

Hoffman heeft als expert in de koudetechniek 40 jaar ervaring en geeft met zijn bedrijf Ice & Easy advies over de installatie en het onderhoud van duurzame industriële koel en vriesprocessen. Voor Milmeq is hij vertegenwoordiger voor Nederland en de rest van Europa. Hoffman: "Milmeq heeft zijn basis in Nieuw-Zeeland en is wereldwijd marktleider met zijn vriestunnels, met installaties in Australië, Noord- en Zuid-America en nu Europa. De Nieuw-Zeelandse overheid steunt de export van de onderneming zwaar. De thuismarkt is klein, maar men wil er toch de kennis en innovatie behouden, vandaar. Voor afnemers in Nederland zorgt die overheidssteun voor een sterke vereenvoudiging van de financiering.

Na een aanbetaling van 15% betaal je de rest in twee of drie jaar, de periode waarin de installatie zich terugverdient. Dat kan dus in feite met het geld dat de installatie je oplevert." Ook de kosten die DGS maakt voor engineering, materiaal, installatie en training vallen binnen de Nieuw-Zeelandse regeling. In het oordeel van de expert onderscheiden de tunnelvriezers van Milmeq zich door betrouwbaarheid en eenvoud van de gebruikte technologie. "Dat beperkt de kosten voor het onderhoud en daarmee de total cost of ownership. Heel belangrijk in onze 24-uursecenomie: de uptime van de tunnels van Milmeq is 98 tot 99%." Over de keuze van Milmeq voor een partnership met DGS: "Het zijn vakmensen uit de praktijk die systemen opleveren die er op de tekentafel prima uitzien en in de praktijk betrouwbaar functioneren. Daarnaast is er een persoonlijke klik: wij zijn partners die graag samenwerken." 

www.milmeq.com
www.dgs-ps.nl

van links naar rechts: Onno Lukkien, Dennis Grolleman en Roel Hoffman

Bron: © DGS