Onbereikbaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Onbereikbaar

  • 12 juni 2018
  • Door: Saskia Stender

Bouw, dat is een thema waar heel veel over te vertellen valt. Niet alleen over de bouw van nieuwe foodfabrieken, waar dit vakblad vol mee staat, maar ook over wegenbouw.
En daar wil ik het over hebben, want wat kan er veel fout gaan in de planning en uitvoering. 

In Velp, het Gelderse dorp onder de rook van Arnhem waar wij met ons kantoor zijn gevestigd, moet soms ook onderhoud aan het wegennetwerk plaatsvinden. Dat hebben we geweten. Op 8 januari ging de doorgaande weg die voor ons pand ligt, dicht. Voor maar liefst 4 maanden… 

Tot overmaat van ramp werd besloten om de aanrijroute naar de A12 via de Schelmseweg eveneens een paar weken dicht te gooien. Hier rijden wekelijks zo’n 14.000 auto’s overheen. Zo werd het haast onmogelijk om ons pittoreske dorp binnen te komen, of te verlaten. Lekker efficiënt: iedereen over het toch al megadrukke Velperbroekcircuit sturen. Het leverde verkeersinfarcten bij het leven op. 

Er was wel een alternatief bedacht: een extra omleiding, dwars door het aangrenzende dorp Rozendaal, een 30 km zone en mét een mooie wegversmalling. De gezichten van de automobilisten stonden op onweer. En je raadt het al, één flitser en het hele budget voor het wegennet kan weer worden terugverdiend.

Inmiddels is het voorbij, deze wegverbouwing. De wegen zijn weer open, we doen weer mee. Er is een volledig nieuwe riolering aangelegd, er ligt mooi strak asfalt met brede fietspaden en een rotonde, het verkeer stroomt weer vrolijk door het groene Velp. 

Maar dan gaat het echt onweren en flink regenen. Er stromen brede modderrivieren door de nieuwe straat, de nieuwe riolering kan het niet aan… Wat gaat hier fout?

Saskia Stender

Bron: © Vakblad voedingsindustrie 2018