Ongeveer 40% van het groente- en fruitafval in Europa is vermijdbaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ongeveer 40% van het groente- en fruitafval in Europa is vermijdbaar

  • 14 augustus 2018

Er wordt in de Europese Unie ongeveer 35,3 kilo groenten- en fruitafval per persoon per jaar geproduceerd. Ongeveer 17 miljard kilo vers fruit en groenten belandt in de vuilnisbak op jaarbasis. 40% hiervan is vermijdbaar afval. Dit stellen wetenschappers van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie.

De onderzoekers hebben een model gemaakt om in te kunnen schatten hoeveel vermijdbaar en onvermijdbaar groenten- en fruitafval er wordt geproduceerd in de Europese Unie. Onder onvermijdbaar afval verstaan we afval dat voortkomt uit voedselbereiding of de niet eetbare delen van groenten en fruit. Vermijdbaar afval gaat om delen die wel eetbaar waren op een bepaald moment. De wetenschappers hebben berekeningen gemaakt voor 51 soorten vers voedsel in Duitsland, Spanje, Denemarken, Nederland, Finland en het Verenigd Koninkrijk.

Een groot streven van de Europese Unie is een halvering van de voedselverspilling op retail- en consumentenniveau in 2030. De lidstaten zijn verplicht om jaarlijks te rapporteren over de hoeveelheid voedingsafval in hun land om dit doel te kunnen bereiken. Daarom ontwikkelen de onderzoekers ook een ‘Food Waste Quantification Manual’. Die handleiding moet de lidstaten helpen om voedselverspilling in hun land te monitoren en eventuele trends op te pikken.

Bron: agf.nl 

Bron: © Pixabay