Red Seaweed Promise gelanceerd
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Red Seaweed Promise gelanceerd

  • 15 februari 2019

Om te zorgen voor een duurzame zeewiervoorzieningsketen op lange termijn, heeft Cargill de Red Seaweed Promise™ gelanceerd. Het programma is specifiek ontworpen om de belangrijkste duurzaamheidsuitdagingen voor de oogst en de teelt van roodwieren aan te pakken en tegelijkertijd de middelen van bestaan van de producent te verbeteren, de lokale gemeenschappen te ondersteunen en het mariene milieu te beschermen. Rood zeewier is de grondstof die nodig is voor de productie van carrageen, een texturizer die wordt gebruikt in verschillende toepassingen zoals zuivel, zoetwaren en persoonlijke verzorgingsproducten. Het programma komt ook tegemoet aan de behoeften van de voedingsindustrie en consumenten aan duurzamere voedselingrediënten, met een toezegging om tegen 2025 60 procent duurzaam zeewier te produceren.

"De productie van zeewier is van cruciaal belang voor de welvaart van ongeveer een miljoen producenten en hun gemeenschappen'', aldus Sebastien Jan, projectmanager zeewier van Cargill. "Vandaag de dag worden deze producenten geconfronteerd met meerdere uitdagingen, van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden tot inefficiënte landbouw- en oogstpraktijken, die een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van roodwieren. De Red Seaweed Promise ondersteunt de welvaart van de producent door middel van training, coaching en instrumenten die producenten nodig hebben om de beste praktijken op het gebied van milieu en veilige productie toe te passen, terwijl ze zich tegelijkertijd inzetten voor duurzame mariene en kustecosystemen".  

De Red Seaweed Promise maakt gebruik van de sterke partnerschappen van Cargill met producenten en leveranciers om de traceerbaarheid en transparantie in de toeleveringsketen voor haar klanten te vergroten. Proforest, een toonaangevende non-profit groep die adviesdiensten aanbiedt op het gebied van duurzame inkoop van natuurlijke hulpbronnen, ondersteunde Cargill bij het definiëren van een geloofwaardig industriestandaard evaluatie-instrument en voerde verificaties uit in de regio's waar het bedrijf roodwieren inkoopt. De resultaten worden gebruikt om regiospecifieke continue verbeteringsplannen op te stellen, waarbij de inspanningen worden toegespitst op vier prioritaire gebieden: het versterken van de positie van zeewierproducenten, het verbeteren van productie- en oogstpraktijken, het ondersteunen van gemeenschappen van leveranciers en het versterken van partnerschappen.

"Wij zetten ons in om een positieve invloed uit te oefenen en duurzaam geproduceerd zeewier voor onze klanten veilig te stellen. Om ervoor te zorgen dat we de internationale duurzaamheidsprioriteiten volgen, ondersteunt het programma de VN Duurzaamheidsdoelstellingen ", aldus James Ede, duurzaamheidsmanager bij Cargill. "De Red Seaweed Promise ondersteunt de duurzaamheidsverplichtingen van onze klanten en biedt zekerheid aan consumenten die in toenemende mate op zoek zijn naar duurzaam ingekochte producten."

Cargill betrekt roodwieren uit vier continenten. Het bedrijf werkt al meer dan 50 jaar, sinds het prille begin van de sector, in roodwieren en is een erkende leverancier van carrageen van hoge kwaliteit.

Bron: © Cargill