Robots en tegengaan voedselverspilling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Robots en tegengaan voedselver­spilling

  • 17 oktober 2018

Robotisering kan voedselverspilling terugdringen. Robots kunnen tekort aan arbeidskrachten in foodsector opvangen. Ondanks uitdagingen is de voedingsmiddelenindustrie klaar voor robots.

Big data en kunstmatige intelligentie maken weg vrij voor robotisering in food

De foodsector heeft een relatief lage robotdichtheid, maar is sinds 2016 aan een inhaalslag bezig. Dit komt volgens ABN AMRO vooral door de opkomst van big data en kunstmatige intelligentie. Robots kunnen producten sneller traceren, ketens verkorten en hierdoor ook een grote rol spelen bij het terugdringen van voedselverspilling. Een groot deel van deze verspilling vindt plaats in het begin van de keten: bij de boer en voedingsmiddelenfabrikant. Door de kwaliteit van producten met behulp van kunstmatige intelligentie zo vroeg mogelijk in de keten op individueel niveau vast te stellen, kan het terughalen van onveilige producten worden voorkomen. En door robots in verschillende onderdelen van het productieproces in te zetten, wordt ook veel data vergaard: niet alleen over het proces, maar ook over producten. Hiermee kunnen bedrijven processen efficiënter inrichten.

Robotisering kan oplossing bieden aan tekort aan personeel in foodsector

Ook kan robotisering het groeiende tekort aan arbeidskrachten in de foodsector opvangen. Door de krappe arbeidsmarkt hebben steeds meer bedrijven moeite met het werven van personeel en dat kan hun groei in de weg staan. Bovendien zijn de werkomstandigheden in de foodsector soms uitdagend. Groente snijden in een koude omgeving is daar een voorbeeld van. ABN AMRO verwacht dat robotisering een oplossing kan bieden voor personeelsvraagstukken in de foodsector. Door de inzet van robots kunnen processen geautomatiseerd worden. Dit vergt in eerste instantie een investering en het leidt tot andersoortige banen, waarbij andere vaardigheden van medewerkers worden gevraagd.

Foodsector zet seinen op groen voor robotisering

Ondanks de mogelijkheden, blijkt de inzet van robots een uitdaging in de foodsector. “Verse producten, zoals paprika’s of tomaten verschillen in grootte, vorm en gewicht. De verwerkingslijnen moeten dus flexibel zijn en juist deze flexibiliteit is een grote uitdaging voor robots. Een robot handelt namelijk het makkelijkst in een gecontroleerde omgeving”, vertelt Nadia Menkveld, Sector Econoom Food en Agrarisch van ABN AMRO. “Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI, big data en mechanica vindt een ommekeer plaats en wijzen alle signalen erop dat de voedingsmiddelenindustrie klaar is om robotisering te omarmen. Robots kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van voedselverspilling. Zo kunnen data de traceerbaarheid van producten verhogen, doordat elke ui en iedere slakrop door het systeem is gegaan. Als de kwaliteit van producten tegenvalt, wordt gemakkelijk de gehele partij getraceerd en kan de leverancier op de hoogte gebracht.

Klik hier voor het volledige rapport

Bron: ©Zapp2Photo/Shutterstock.com