Samenwerking Marel en Scharff Techniek op stoom

  • 09 May 2017
  • Door: Hans Reichart

Toen democenter engineer Riny Engels jaren geleden voor Marel - toen nog Stork - in Boxmeer een demonstratiecentrum inrichtte, was de enige technologie die hij niet uit eigen huis haalde, de stoomketel van Scharff Techniek in Utrecht. Dat was een goede keuze zo blijkt, want nog altijd is Scharff de leverancier van de stoomtechniek. 

In Boxmeer herinnert veel nog aan machinebouwer Stork, dat overgenomen werd door Marel. Tegenover de vestiging van Marel Further Processing bijvoorbeeld staat een klein museum gewijd aan het erfgoed van Stork. En ook al is de naam Stork sinds kort verdwenen uit de bedrijfsuitingen, als Riny Engels het in het democentrum over de machines en de software heeft, duikt de oude merknaam af en toe per ongeluk nog op. Niet verwonderlijk, ook al is hij nog zo trots op Marel: hij werkt inmiddels 44 jaar bij zijn werkgever en is sinds 1989 Demo Center Engineer. In het democentrum zet hij machines en complete lijnen in de spotlights voor een publiek van klanten en mogelijke klanten.
Marel, internationaal actief maar met een IJslandse thuisbasis, maakt machines voor alle bewerkingen en verwerking van vooral vlees - gevogelte, roodvlees - en vis tot aan het verpakken van het product. In het verleden zaten er in het portfolio ook verpakkingsmachines, maar de bouw van die machines is afgestoten. "De marges waren te klein," aldus Engels, "en daardoor alleen nog interessant voor specialisten in de branche."

Gepatenteerde voorsprong

Marel zoekt zijn voorsprong in apparatuur die zich onderscheidt door innovatie. "We werken nauw samen met onze afnemers, de voedingsfabrikanten, onder meer in de productontwikkeling. Zij komen met productideeën waar wij de juiste machine voor vinden en wij denken mee over welke nieuwe producten hun succes kunnen opleveren. Marel is uitstekend op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt van onze klanten." Innovatie is ook het onderwerp waar Engels warm voor loopt. Hij laat enthousiast twee voorbeelden zien van technologie waar Marel echt een - gepatenteerde - voorsprong mee heeft bereikt. Ten eerste is dat de RevoPortioner, een vormmachine die met walsen werkt. De machine laat de structuur van het product intact, verbruikt geen water en de gebruikte technologie maakt een veel hogere productiesnelheid mogelijk. De vormmachine beperkt bovendien het verlies. Het paradepaardje levert dankzij de walsen producten van consistente vorm en gewicht. De producten worden met lucht losgemaakt van de wals en beheerst op de band geplaatst, direct klaar voor verdere bewerking.

Riny Engels: “De ketel is betrouwbaar, efficiënt en daardoor duurzaam"

De tweede machine die Engels graag laat zien, is een paneermachine. Het proces van het paneren van vlees of vis lijkt eenvoudig genoeg, maar Marel heeft interessante verbeteringen gevonden. De verdeling van het paneermeel is beter en het behoudt de gewenste grofheid. Bekend probleem van concurrerende machines is dat het paneermeel na verloop van tijd te fijn wordt door de bewegingen. Beide machines zijn niet alleen geschikt voor de verwerking van vlees en vis, maar ook van vegetarische producten.

Stoomgaring

Alle apparatuur in het demonstratiecentrum is verrijdbaar. Uitzondering is de grootste installatie, de oven. In de oven worden de gevormde en gepaneerde producten gegaard. Ze gaan op een band van bijna honderd meter door de twee torens van de oven. Het garen gebeurt niet alleen door het bakken in (zonnebloem)olie, er wordt ook stoom ingezet. Onmisbaar, omdat met stoomgaring een mals product wordt bereikt. Het droogt dankzij de stoom niet uit in de oven. "Toen ik jaren geleden de opdracht kreeg het demonstratiecentrum te bouwen en in te richten, ging ik op zoek naar de juiste stoomketel voor onze oven. Ik heb me in de verschillende mogelijkheden verdiept. De keuze viel vervolgens op een ketel van Scharff. Sindsdien is er nooit een reden geweest op de keus terug te komen. De ketel is betrouwbaar, efficiënt en daardoor duurzaam." Het gaat om de degelijke Certuss stoomketel, een van de ketels uit het pakket van het Utrechtse familiebedrijf Scharff Techniek.

Uitbreiding en vernieuwing

Het zwaartepunt van Marel is de Benelux. Van de 4700 medewerkers wereldwijd werken er 1800 in de Benelux. De onderneming is druk doende zijn organisatie verder te optimaliseren. Een van de onderdelen van de organisatieontwikkeling is de uitbouw van het democentrum, dat een belangrijk aandeel heeft in het overtuigend informeren van klanten. Er wordt gewerkt aan plannen voor uitbreiding en vernieuwing van het demonstratiecentrum en daarin zal opnieuw een rol voor Scharff zijn weggelegd. Zo ver is het echter nog niet, aldus Engels. "Het democentrum is belangrijk, maar zuinig omgaan met investeringen ook."    

Innoveren
Riny Engels (59) was 15 toen hij bij Stork in dienst kwam. Zijn rol in de eerste tijd was die van een schooljongen. "Pas daar begon mijn technische opleiding echt, in de schoolbanken van het bedrijf." Toen hij het vak beheerste, mocht hij aan de slag in de montage. Met leren ging hij eigenlijk altijd door. Hij volgde opleidingen in onder meer de fijnemechanica. Hij vond de montage leuk werk, maar het paste niet echt bij hem. "Ik ben altijd op zoek naar hoe iets nog beter kan." En dat innovatietalent werd herkend. Nadat hij voor het derde jaar op rij eerste werd met zijn idee voor de ideeënbus plukte men hem van zijn werkplek en werd hij overgeplaatst naar de R&D-afdeling. R&D en democentrum werden daarna samengevoegd. Toen R&D en demo steeds verder groeiden, moest hij kiezen; en koos het democentrum.

www.marel.com

www.scharfftechniek.nl

Bron: © Studio38°C