Veranderend landschap van voedselveiligheid?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Veranderend landschap van voedselvei­ligheid?

  • 13 juni 2017
  • Door: Claudia Baenen

‘Grote supermarktketen roept kiplapjes terug vanwege fout op etiket; VS opgeschrikt door serie recalls van kaas door mogelijke Listeria besmetting; Gemalen golfballen belanden in bevroren aardappenblokjes; Panini’s uit de schappen uit E.coli-voorzorg; Voedselproducent breidt recall onbewerkte bloem uit…’

Het is maar een greep uit de krantenkoppen van de laatste tijd. Moeten wij ons zorgen maken over de veiligheid van ons voedsel? Meer dan vroeger? Ik denk het niet. Maar wat is er dan aan de hand?  

Wereldwijd stijgen de voedselveiligheids-standaarden. Nationale en internationale regelgeving wordt strikter, autoriteiten krijgen meer gezag in toezicht en handhaving. Terwijl de voedingsindustrie hard werkt aan het elimineren van pathogenen uit hun productieomgeving, wordt er toch strenger gecontroleerd. En eerder ingegrepen. Via social media verspreidt zo’n nieuwtje zich bovendien in no-time. 

Niet zo gek dus, dat dit de perceptie bij consumenten beïnvloedt. Dat terwijl diezelfde consumenten ook graag verse producten willen, gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Zo willen ze bijvoorbeeld minder zout en conserveermiddelen. Dat sommige van die toevoegingen juist bijdragen aan de houdbaarheid en voedselveiligheid, is bij velen niet eens bekend. Een uitdaging voor voedselproducenten.

Ondertussen worden test- en detectiemethoden steeds accurater en geavanceerder. Neem nou Whole Genome Sequencing. Met WGS wordt de genetische vingerafdruk van pathogenen geïdentificeerd en opgeslagen. Later, wanneer een pathogeen aangetroffen wordt bij een patiënt of in de voedselketen, kan daarmee snel en accuraat de bron achterhaald worden en kan een verdere uitbraak voorkomen of ingeperkt worden. 

Ons voedsel is waarschijnlijk veiliger dan ooit. Juist dankzij de technologische ontwikkelingen, controles van overheden én de toewijding van producenten in de voedingsindustrie.

www.commercialfoodsanitation.com

Claudia Baenen werkt bij Commercial Food Sanitation (an Intralox company).

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2017