Voedselproductie grootste oorzaak natuurverlies
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselpro­ductie grootste oorzaak natuurverlies

  • 17 oktober 2018

91 procent van de Nederlanders weet niet dat onze voedselproductie wereldwijd de grootste oorzaak is van natuurverlies. Dat blijkt uit onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds publiceert op Wereldvoedseldag (16 oktober). Onder Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 jaar ligt dat besef nog lager: 10 procent heeft zelfs geen enkel idee dat de huidige voedselproductie de biodiversiteit schaadt.

Op Wereldvoedseldag wordt wereldwijd aandacht geschonken aan voeding en voedselzekerheid. Dat voedselproductie en -verspilling de belangrijkste oorzaken zijn van verlies van plant- en diersoorten is echter nog nauwelijks bekend. Zo is niet-duurzame landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Ook wordt 69 procent van het zoetwater verbruikt voor voedselproductie.

Grootste uitdagingen

Het onderzoek in Nederland is onderdeel van een internationale enquête. Onderzoeksbureau YouGov interviewde, in opdracht van WWF, in totaal 11.000 mensen in Australië, Brazilië, Colombia, India, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Deze landen staan voor de grootste uitdagingen als het gaat om natuurverlies gerelateerd aan het voedselsysteem. In Nederland werden 1005 mensen bevraagd. De uitkomsten zijn vergelijkbaar met het internationaal gemiddelde.

 “Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland, de biodiversiteit, keldert in een rap tempo, aldus Natasja Oerlemans, hoofd unit Voedsel en Landbouw van WWF-Nederland. “Zo’n tweederde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Daarom is het van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw waar gezonde voedselproductie samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.”

www.wnf.nl

Bron: © Pixabay