Foodprocessing 2019

Iedere dag is het weer raak. Na een dag werken voor ‘brood op de plank’ moet er voedsel op tafel komen. De trend in Nederland is ‘puur, eerlijk en ambachtelijk’. De actuele eis van drie hongerige pubers en twee vermoeide..

Lees meer

No compromise

09 April 2019

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende ...

Doggybag

09 April 2019

Voor wie ‘processen’ we food? Vroeger kookte de consument zijn maaltijden, later begon hij te assembleren en tegenwoordig is het vooral kant-en-klaar. We grazen tot wel 42 eetmomenten per week bij elkaar.  Voeding als...

Blik op de toekomst

09 April 2019

Ik heb een teleurstellende en misschien zelfs schokkende mededeling: de Slagersvakschool bestaat niet meer! Het is niet anders. We konden het niet meer volhouden. ‘Echt!? Maar sinds wanneer dan? En waarom wisten we dat n...

Timemanagement

08 April 2019

Ken je dat? Je bureau is geel en roze van de post-its, want alles is even belangrijk en moest gisteren klaar zijn. Dat ene telefoontje, die klant die je nog wil bezoeken maar waar je geen contact mee krijgt, vragen via d...

20% minder verpakkingen

05 March 2019

Consumenten, supermarkten, maatschappelijke organisaties en overheden oefenen steeds meer druk uit op bedrijven om duurzaam te verpakken. De Nederlandse supermarkten hebben onlangs met elkaar afgesproken dat er in 2025 m...

Voedselveilig verpakken

05 March 2019

De verpakking van je product is méér dan een aantrekkelijk omhulsel dat de verkoop vergemakkelijkt, en dat geldt zeker bij verse producten. De verpakking is medebepalend voor de houdbaarheid van je product. En dus voor d...

De kracht van verpakken

05 March 2019

Een verpakking is als de deurgreep van een mooi gebouw. Het is de eerste hand die je de bezoeker geeft. Verpakken en verkopen zijn broer en zus. Verkopen is helpen kopen en een mooie verpakking helpt daarbij. Een fant...

Comeback print

04 March 2019

Vijf jaar geleden zette ik de stap naar het ondernemerschap met de overname van vakblad Voedingsindustrie en de OSV. Ik kreeg vaak te horen waar ik het lef vandaan haalde om in print te investeren. “Print is een aflopend...

Wegwimpelen is er niet meer bij

04 February 2019

Begin een gesprek over duurzaamheid, en je wéét dat je beet hebt: een vette discussie! Het gaat al snel over wat ‘blijkbaar allemaal niet meer mag’. Dagelijks vlees eten, vliegen naar verre bestemmingen, de openhaard aan...

Overmacht

04 February 2019

Ik volgde het nieuws over de sneeuwval in Oostenrijk en was blij dat ik daar niet middenin zat. Dat hebben we in ons kikkerlandje niet, die ellende… ik hoor het me nog denken. Een paar dagen later: 5 cm sneeuw en heel Ne...

De moed om te kiezen

04 February 2019

De btw op voedingsmiddelen is verhoogd van 6 naar 9%. De producten in de supermarkt zijn daardoor vrijwel overal 3 % duurder geworden. Maar er zijn meer kosten die oplopen. Denk aan de personeelskosten, als je de salaris...

Duurzaam mensbehoud

04 February 2019

Substainability: een prachtige kreet, maar wat moeten we ermee? Mensen, er is veel meer aan de hand dan wat zeespiegelstijging. Als we snel 254 miljard uitgeven, zijn we van de verantwoording voor de CO2-reductie en 2...

Grenzeloos

13 November 2018

Automatisering, digitalisering en robotisering leveren bijzonder handige tools en oplossingen, ook voor de voedingsindustrie. Oplossingen die onder andere helpen de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen, een bete...

Groter denken

13 November 2018

In relatief korte tijd heeft de digitalisering een enorme vlucht genomen. Bij Nutrilab ‘produceren’ we, met al onze analyses en monsters, inmiddels al onvoorstelbaar veel data. En dat geldt echt niet alleen voor ons. ...

Robotiseren: Wens, Noodzaak en Droom

13 November 2018

Bij planvorming en het opstellen van een programma van eisen bekruipt me vaak het gevoel met een stel kinderen door een supermarkt te lopen. Iedereen gooit van alles in de kar omdat het mooi, lekker en leuk is. Bij de ka...