Nadia Menkveld: ‘Voeding is politiek’

Welke effecten kan het groeiend populisme in Italië hebben op onze visindustrie? En hoe beïnvloedt een besluit in het Kremlin een Nederlands verpakkingsbedrijf van voedingsmiddelen? Deze vragen zijn het werkterrein van N..

Lees meer

Nadia Menkveld: ‘Voeding is politiek’

09 October 2018

Welke effecten kan het groeiend populisme in Italië hebben op onze visindustrie? En hoe beïnvloedt een besluit in het Kremlin een Nederlands verpakkingsbedrijf van voedingsmiddelen? Deze vragen zijn het werkterrein van N...

Steeds grotere rol digitale technieken

11 September 2018

Digitaal aangestuurde voedselproductie maakt innovaties mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren: gepersonaliseerd voedsel, plantaardige eiwitten met de bite van vlees, en nieuwe vormen, smaken en structuren met 3D fo...

'Betrek experts bij herformulering'

12 June 2018

Voedselproducenten in Nederland moeten hun producten minder zout, zoet en vet maken. Flink minder, nodig om Nederlanders gezonder te krijgen. Dat ‘moeten’ is overigens niet door de wet bepaald, maar door henzelf. De prod...

'Ik pleit voor inzet reststromen'

08 May 2018

We moeten af van het lineaire model in de vleesketen, waarin alles draait om efficiëntie en intensivering. Dat stelt WUR-onderzoeker Toine Timmermans. Wat betreft hem importeren we minder soja en gebruiken we meer restst...

'Aandeel plantaardig eiwit moet hoger'

09 April 2018

Om in de toekomst wereldwijd alle mensen van voedsel te kunnen voorzien, is het noodzakelijk dat zij een groter deel van de eiwitten die zij consumeren, halen uit plantaardige bronnen. Fred van de Velde leidt het onderzo...

'Met kleine stapjes veel duurzamer'

05 March 2018

Roland ten Klooster is verpakkingsconsultant en buitengewoon hoogleraar Verpakkingsontwerp en Management. Toen hij in de jaren tachtig industrieel ontwerp studeerde, was het ontwerpen van verpakkingen voor voeding in Ned...

SFYN pakt voedsel-vraagstukken aan

06 February 2018

Als het moet, gaan ze de barricade op. Maar nooit zonder gefundeerde boodschap. Ook nu de oprichters uitvliegen, zet de professionalisering bij Slow Food Youth Network (SFYN) door. In Den Haag is SFYN dan ook een serieuz...

Zo ziet de speciaal-zaak van 2025 eruit

11 December 2017

Heb jij passie voor je producten en voor je winkel? Weet je waar jouw kracht ligt, en erken je je zwakke kanten? Durf je te veranderen, wil je continu leren? Zijn jouw producten lekker en anders, onderneem jij ‘lekker an...

Blockchain in de foodsector

14 November 2017

De term blockchain zoemt rond in de voedingsindustrie. Enthousiastelingen menen dat het de potentie heeft om de sector radicaal te veranderen. Grote partijen investeren dan ook flink in de techniek, maar voorlopig wordt ...

Rob Morren: Trends in de foodbranche

10 October 2017

Hoe gaan de uittreding van de Britten en het beleid van een nieuw kabinet de toch al sterk veranderende voedingsbranche beïnvloeden? En welke trends kunnen we verwachten in 2018? Rob Morren, sector banker food bij ABN AM...

Zorg voor landbouw op de juiste plek

11 September 2017

Rudy Rabbinge won dit jaar de Rachel Carson Oeuvreprijs. De prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt door de VVM, netwerk van milieuprofessionals. Prof. dr. ir Rabbinge was van 2001 tot 2011 universiteitshoogleraar va...

'Juiste data essentieel voor klanten'

10 July 2017

Albert Heijn is een groot voorstander en ondersteuner van het programma DatakwaliTijd 2.0 van GS1 en eist van zijn leveranciers dat zij voldoen aan de voorwaarden die in dat programma worden gesteld. Alleen dan kunnen re...

'Inline bedrukken neemt een vlucht'

06 March 2017

Vijf jaar geleden richtte Dick de Koning (links) samen met Johan Glaser PACKZ op. Het tweetal bezoekt wereldwijd verpakkingsbeurzen en -conferenties. Die opgedane kennis geven ze graag door; door zelf seminars te organis...

Herformulering: effect voor iedereen

07 February 2017

Jantine Schuit, hoofd van het centrum Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM en bijzonder hoogleraar Gezondheidsbevordering en Beleid aan de Vrije Universiteit, heeft als voorzitter van de Wetenschappelijke Advies Commi...

'Gezonde voeding belangrijkste trend'

14 November 2016

Adjiedj Bakas (1963) is een van de belangrijkste trendwatchers van Nederland. Hij studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht en werkte als adviseur van KLM en NOS. Daarna koos hij een nieuwe route, ...